Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebina kaka: Kako izgleda normalna stolica kod novorođenčeta?

Ukoliko ne znate šta znači promena boje i mirisa stolice vaše bebe, kao ni kada je vreme da se obratite pedijatru, pogledajte spisak koji vam može pomoći da razlikujete normalne fekalije od onih koje su upozorenje na problem.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mladi roditelji imaju beskrajnu listu briga i zaduženja, zbog čega često zanemaruju detetovu stolicu, a ona spada u najvažnije pokazatelje bebinog zdravstvenog stanja. Zbog toga je neophodno, svaki put kada presvlačite svoje mališane, obratiti pažnju na sadržaj pelene. Pratite kako stolica vaše bebe izgleda i miriše i potražite tragove pelenskog osipa na bebi.

Međutim, malo roditelja zna šta je normalna pojava u promeni boje i mirisa stolice, te često brinu bez razloga ili loše znakove smatraju normalnim pojavama, zbog čega je važno da sve mame i tate znaju osnovne činjenice o dečjoj defekaciji.

Mekonijum

Prva kaka vašeg deteta podseća na talog kafe i izrazito je crne boje. Ovakav izgled stolice ne predstavlja razlog za brigu - ona se sastoji pretežno od plodove vodice, sluzi i ćelija kože. Ona nema snažan miris, ali je lepljiva i teško se pere.

Povezane vesti

Zdrava kaka

Zdrava beba koja se hrani isključivo majčinim mlekom proizvodi žućkastu stolice. Ponekad može biti i zelenkasta, a specifična je po svojoj kremastoj teksturi. Uz to, nema jak miris.

Stolice koje su rezultat previše "prednjeg mleka"

Ukoliko bebu hranite isključivo prirodnim mlekom, a njene fekalije dobiju svetlozelenu boju, moguće je da ona konzumira veću količinu "prednjeg mleka" nego "zadnjeg". "Prednje" sadrži manje kalorija i to je mleko koje beba sisa u prvim minutima podoja. Što duže dojenje traje, u mleku se povećava količina masnoće, a smanjuje količina šećera, te "prednje mleko" postaje "zadnje". Stručnjaci ističu da je veoma važno da se u potpunosti dojka isprazni pre nego što bebi tokom hranjenja ponudite drugu, jer ćete na taj način biti sigurni da je vaš mališan dobio sve neophodne hranljive materije.

Povezane vesti

Stolice koje su rezultat hranjenja adaptiranim mlekom

Deca koja  uživaju u ovoj vrsti mleka proizvode kaku koja bojom podseća na puter od kikirikija - oker je, ali s primesama zelene boje. Miris ove stolice je jači i neprijatniji od mirisa fekalija beba koje piju humano mleko.

Kad stolice gotovo i da nema...

Ukoliko je bebina kaka tvrđa i sitnija, moguće je da je muči konstipacija. Ona bebama može biti vrlo neprijatna, a ukoliko se triputa zaredom dogodi da se u peleni nađe izrazito mala količina fekalija koje su, pri tome, tvrde, trebalo bi se obratiti pedijatru, naročito ukoliko ovakvu stolicu prati i krv.

Povezane vesti

Dijareja

Ova vodnjikava stolica može biti žuta, zelena ili smeđa, a stručnjaci preporučuju roditeljima da se obrate pedijatru ako tri bebine pelene zaredom pokažu da je muči dijareja. U krajnjem slučaju, poseta pedijatru je obavezna ukoliko dijareja potraje više od 48 sati.

Povezane vesti

Kaka puna gvožđa

Bebe koje dobijaju suplemente gvožđa imaju crne ili tamnozelene stolice, što je potpuno normalno. Međutim, ukoliko detetove pelene pokažu ove boje, a vaš mališan ne konzumira suplemente gvožđa, njegov pedijatar bi to trebalo da zna.

Stolice koje su rezultat čvrste hrane

Čim vaša beba počne da uživa u čvrstoj hrani, primetićete promenu u njenim pelenama. Ova promena će biti naročito primetna ukoliko dojite svog mališana, a ona će se manifestovati, pre svega, snažnim i neprijatnim mirisom. Što se tiče boje, očekujte da stolica postane tamnija, ali i dalje kašasta.

Stručnjaci napominju da nije iznenađenje pronaći komadiće hrane u stolici nakon što dete pređe na čvrstu ishranu. Ipak, ukoliko to primetite svaki put kad menjate pelene svom detetu, obavezno se obratite pedijatru.

Povezane vesti

Sluzava kaka

Ako je sadržaj pelene zelenkast i sluzav, nema potrebe da brinete, veruju eksperti. Naime, stolica beba koje proizvode veću količinu pljuvačke tokom rasta zubića neretko i prirodno izgleda baš tako. Međutim, ovakva stolica može biti simptom alergije ili infekcije, pa nije naodmet javiti se bebinom pedijatru u slučaju njene pojave.

Povezane vesti

Krvave stolice

Krv koja se javlja u fekalijama dece može biti crna ili crvena. Crna krv je tako obojena jer je prošla kroz proces varenja u bebinom digestivnom traktu. Crvena krv izazvana je alergijom na hranu, bakterijskom infekcijom ili oštećenjem u anusu. U svakom slučaju, poseta pedijatru je obavezna.

Bela kaka

Izrazito bleda ili  bela stolica izazvana je retkim oboljenjem žučnih puteva pod nazivom bilijarna atrezija. Ovo stanje je ozbiljno i opasno, pa bi se trebalo što pre obratiti stručnom licu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica