Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana beba: Kako se priprema adaptirano mleko

Kako pripremiti obrok od adaptiranog mleka?

Poseban je značaj pripremanja adaptiranog mleka za upotrebu. Prednost imaju instant formule zbog boljeg rastvaranja praha u prokuvanoj, i na određenoj temperaturi ohlađenoj vodi.

Odaberite odgovarajuću vodu

Korišćenje negaziranih niskomineralnih flaširanih voda za pripremanje mlečnih formula je dozvoljeno, jer ne postoji opasnost od osmotskog opterećenja nezrelih bubrega odojčeta. One, bar u našoj zemlji, nisu sterilne, pa pre upotrebe za bebe mlađe od šest meseci moraju da se prokuvavaju.
Danas postoje i specijalne vode za rastvaranje formula, čiji je mineralni sastav prilagođen nameni. One su sterilne, tako da ne moraju da se prokuvavaju, ali načeto pakovanje mora da se drži u frižideru, i pre upotrebe zagreje do preporučene temperature.

Pridržavajte se uputstva
Neophodno je pridržavati se uputstva proizvođača o pripremanju formule (mericu napuniti do vrha mlečnim prahom, pa ga zatim zaravniti), održavati visok nivo higijene pribora za ishranu i ruku osobe koja priprema hranu, i ne držati već pripremljenu hranu u flašici duže nego što je to dozvoljeno.

Vodite računa o higijeni

Uprkos svim predostrožnostima, mogućnost kontaminacije ovako pripremljenog mleka je realnost, što doprinosi većoj učestalosti crevnih infekcija kod dece na veštačkoj ishrani, u odnosu na dojenu decu. Ovo se naročito odnosi na nehigijenske sredine, u kojima je često i voda za piće kontaminirana.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica