Znamo da mama direktno utiče na mnoge stvari – od naše inteligencije do ponašanja u romantičnoj vezi. Iako je genetikanesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da neke specifične osobine i kvalitete nasleđujemo od majke. Dakle, bez obzira da li vaše dete izgleda kao vi ili vaš supružnik, nauka kaže da je veća verovatnoća da će naslediti ove 4 stvari od mame:

1. Inteligencija
Dete će verovatno naslediti inteligenciju od mame, a ne od tate. Velika studija Univerziteta u Glazgovu, koja je proučavala više od 12 000 mladih ljudi od 14 do 22 godine, utvrdila je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. A najveći uticaj imala je njihova majka . U stvari, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku za 15 poena u poređenju sa njihovim majkama.

2. Obrasci i navike spavanja
Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je za to delimično zaslužna njegova mama. Istraživanje objavljeno u prošlogodišnjem časopisu "Sleep Medicine" sugeriše da majke svoje navike spavanja prenose na svoju decu i da deca čije majke imaju problema sa nesanicom kasnije idu u krevet i manje se odmaraju. Zanimljivo je da naučnici nisu pronašli istu vezu sa očevim, piše Miss7MAMA.

3. Brzina starenja
Iako ovo nije važno kada gledate svoje mališane. Možda ćete početi da razmišljate o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše majke igraju ulogu. Naučnici sa Instituta Maks Plank otkrili su mitohondrijalnu DNK koju nasleđujemo isključivo od svojih majki delimično može da kontroliše starenje. Istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, i oni su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja.

4. Prolazak kroz menopauzu
Iako ovo nije važno vašoj maloj deci, važno je vama, a biće važno i vašim ćerkama kada postanu žene. Čini se da starost u kojoj ćete proći kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame. Studija britanskog instituta za istraživanje raka iz 2011. godine na preko 2.000 žena otkrila je da i rana i kasna menopauza (pre 45. i posle 55. godine) teče u porodici. Otkriveno je da žene čije su majke i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veće šanse da imaju istu. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije samo genetika bitna, jer način života takođe može igrati veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu ranije.

(Miss7MAMA/Yumama)

BONUS VIDEO:

NAGOMILANI STRES RUŠI IMUNITET! Ruski naturolog OTKRIVA kako da se ZAŠTITE u vreme KORONE (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija