Izbalansirana ishranadojilja je važna za zdravlje mame i bebe, a dok se neke namirnice posebno preporučuju, neke su zabranjene jer mogu izazvati nadimanje i nepovoljo se odraziti na stanje novorođenčeta. Nedavno istraživanje zaključuje da majke koje doje treba da jedu više mesa i sira - to će pomoći njihovoj deci u budućnosti. Do ovog neočekivanog zaključka došli su naučnici sa Univerziteta Britanske Kolumbije (Kanada), čiji je članak objavljen u časopisu "Molecular Nutrition & Food Research".

Koristeći ženke glodara kao primer, istraživači proučavaju kako ishrana majke tokom dojenja utiče na crevni bakterom (zajednicu bakterija koje naseljavaju digestivni trakt) potomaka. Kao što je glavni autor Deana Gibson objasnila, crevni bakteriom se formira tokom detinjstva. On igra ključnu ulogu u sazrevanju imunog sistema i deluje kao barijera koja sprečava razmnožavanje patogenih bakterija u digestivnom traktu.

Pokazalo se da je u ovom mehanizmu važna vrsta masti koju majka koja doji dobija hranom. Opšte je prihvaćeno da su najzdravije masti mono- i polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinovim i drugim biljnim uljima, orašastim plodovima, morskoj ribi i morskim plodovima.

Zasićene masti prisutne u crvenom mesu (govedina, svinjetina, jagnjetina) i mlečnim proizvodima (puter, sir, mleko, pavlaka), naprotiv, nazivaju se štetnim. Dakle, trudnicama i dojiljama se savetuje da jedu više hrane sa nezasićenim mastima, a manje sa zasićenim mastima.

Međutim, naučnici kažu da ove preporuke treba promeniti jer njihova nova studija pokazuje da su zasićene masti u ishrani majke veoma važne. Upravo oni pomažu detetu da razvije takav crevni bakteriom, koji će ga u budućnosti zaštititi od salmoneloze, raznih trovanja hranom i drugih zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta. Dok višak nezasićenih masti u ishrani majke, naprotiv, povećava osetljivost deteta na crevne infekcije.

Ukoliko dojite bebu i imate dileme o ishrani, najbolje je da se o savetima za ishranu konsultujete sa svojim lekarom koji je upućen u vaše zdravtsveno stanje, kao u napredak vaše bebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

JELENA NIKOLIĆ IZ UDRUŽENJA "BEBAC": Dojenje je kao sportska aktivnost na Olimpijadi! Kurir televizija