Omega masne kiseline su važne ne samo u periodu nakon rođenja, već i u prenatalnom periodu, odnosno periodu formiranja i razvitka bebe u maminom stomaku. Preporuke su da mama uzima omega masne kiseline ili se hrani namirnicama bogatim omega masnim kiselinama tokom trudnoće upravo iz tog razloga. Zbog blagotvornog efekta na razvoj mozga, vida i drugih funkcija.

Kasnije, nakon rođenja, beba dobija OMK putem maminog mleka, ali postoje odredjene masne kiseline koje se ne sintetišu u organizmu kao sto je DHA omega 3 masna kiselina. Iz tog razloga se DHA i dodaje bebama, a kod beba čija se ishrana zasniva na adaptiranoj mlečnoj formuli omogućeno je da dete bude podmireno DHA i tim putem.

Šta su zapravo omega masne kiseline?

Omega 3 i omega 6 masne kiseline spadaju u red polinezasićenih masnih kiselina, i uticu blagotvorno na mnoge funkcije organizma. Spadaju u esencijalne masne kiseline, nepohodne su za rast i razvoj dece, ali ih organizam ne sintetise, već se moraju unositi hranom.

Omega 3 masne kiseline utiču na:

- razvoj vida i funkciju oka

- razvoj mozga, mozdanih puteva i funkcija

Glavna strukturna komponentna mozga i mrežnjače oka je DHA- omega 3 masna kiselina. Utiču na razvoj nervnog sistema uopšte, osim toga i na funkcije poput koncentracije, pažnje... Smatra se da deluju i protivupalno i da su usko povezani sa antioksidantima kao što su vitamin E i selen.

Izbalansiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina utiče i na prevenciju nekih oboljenja poput šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti...

Omega 6 masne kiseline se mogu naći u biljnim uljima poput ulja repice, laneno ulje, ulje sojinih klica i ribi- losos, tunjevina, sardina...

Vrlo je važno prisustvo omega masnih kiselina u prvim mesecima života, prvoj godini, ali i kasnije. Kada dete počinje da se hrani nemlečnom hranom, moramo voditi računa da i te namirnice budu bogate istim. Zašto ? Upravo iz svih navedenih razloga, složenih procesa koji se odnose na centralni nervni sistem, čulo vida…

Zašto govorimo o ishrani nakon dojenačkog perioda? Zato što je i taj period naročito važan, jer navedeni procesi u oranizmu još uvek traju, i iz tog razloga valja produžiti blagodeti omega masnih kiselina, kao i vitamina, minerala, svih elemenata koje je dete imalo u toku dojenjačkog perioda. Formula nove generacije obogaćena je omega masnim kiselinama, time pružajući podršku razvoju mozga i vida. Nakon dojenačkog perioda omogućava izvor neophodnih masnih kiselina i u saradnji sa hranom bogatom omega masnim kiselinama pruža potporu organizmu, naročito u osetljivom periodu do druge i treće godine života kada i dolazi do formiranja centralnog nervnog sistema, ali i složenih kognitivnih, psihomotornih funkcija i čula.