Najradosnije vesti stigle su u Srbiju - posle više od 40 godina Srbija ima veći broj novorođenih i tako jE preokrenut negativan trend koji je trajao četiri decenije. Naša zemlja je jedina država u regionu koja je zabeležila porast broja novorođene dece u poređenju sa okolnim zemljama.

Prema konačnim podacima za 2022. godinu, broj novorođenih je povećan za 520 u odnosu na prethodnu godinu. U prošloj godini broj živorođene dece bio je 62.700.

Možda još i bolja vest je da je zabeležen rast broja prvorođene dece u 2022. u odnosu na 2021. za 660. To znači da su se stvorilie mnoge nove porodice. Prema podacima RZS, najviše dece, 19.173, rodile su žene starosti od 30 do 34 godine, a prosečna starost žena pri rođenju prvog deteta 28,9 godina.

Ovaj podatak razlikuje se u gradovima u odnosu na manje sredine, pa je tako u gradskim naseljima, prosečna starost žena pri rođenju deteta 31,1 godina, dok je u ostalim naseljima 28,7 godina.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

SRBIJA CVETA SA NOVOROĐENIM BEBAMA! Iz Republičkog zavoda za statistiku obelodanili: U Beogradu je najmanji rast, A OVDE NAJVEĆI Kurir televizija