Pitanja kao što su zašto beba tako često štuca, da li često štucanje može da bude opasno sama se nameću. Ovo je nešto sasvim prirodno i nema razloga za brigu!

Štucanje je uzrokovano nezrelim mišićima dijafragme, koji kontrolišu disanje kod beba. Štucanje se pokreće naglim kontrakcijama mišića dijafragme u ritmičkim intervalima udisanja. Ovde se glasnice zatvaraju na kratko, a rezultat je "štucanje" koje čujemo.

Važno je da znate da kako vaša beba bude rasla, tako će štucanje sve ređe da se javlja, kao i to da štucanje najviše pogađa prevremeno rođene bebe.

Okidači za kontrakciju dijafragme mogu biti različiti: hladnoća oko stomaka, pa tako beba može da štuca kada je skinete da promenite pelene. Zato nije zgoreg u zimskom periodu imati grejalicu pored kako bi bebi bilo lakše. Uzrok štucanja može biti i žustro okretanje ili spuštanje bebe na krevet, zatim brz unos hrane u većim količinama, kao i gutanje vazduha dok beba sisa ili dok je hranite iz flašice, kao i brza promena temperature u stomaku u susretu sa previše hladnom ili toplom hranom. Čak i psihološki faktori mogu da budu izazivači štucanja kao što su uzbuđenje, smeh, strah ili šok. Prihvatite činjenicu da beba može da štuca i bez posebnog razloga. Ono što treba da znate jeste da se beba navikla na štucanje od rane trudnoće i generalno na nju to ne utiče loše.

Kako sprečiti štucanje, s obzirom na to da stari trik sa zadržavanjem vazduha ne možemo da primenimo kod bebe. Ovi saveti vam mogu pomoći!

Nastojte da uvek budete mirni dok držite i podižete bebu, da vaši pokreti budu nežni i odmereni, da je ne podižete i ne spuštate naglo. Mazite je po leđima i stomaku blagim masirajućim pokretima. Ako se štucanje javi tokom hranjenja bebe obmotajte joj stomak ugrejanim peškirom, a zatim joj pomozite da podrigne nakon svakog jela. Određene vežbe mogu biti od pomoći kod štucanja: blago prislonite kolena ka grudnom košu, ovo će menjati ritam disanja kod bebe. Uvek nastojte da beba bude udobno povijena. Izbegavajte temperaturne promene čak i kada leži u krevetu!

BONUS VIDEO:

Puzijada, takmičenje za bebe MONDO

Izvor: Yumama