Dobra i raznovrsna ishrana je važna za dojilje. Unosite dosta raznovrsne hrane, jedite puno voća i povrća svakodnevno i vodite računa da unosite skrobnu hranu (ugljene hidrate) kao i proteine i mlečne proizvode. Postoji hrana koja se preporučuje majkama koje doje, ali i ona koju treba izbegavati.

Hrana koju treba da jedete kada dojite:

 • Najmanje 5 porcija različitog voća i povrća dnevno, uključujući sveže, smrznuto, konzervisano i sušeno voće i povrće, ali ne više od jedne čaše od 150 ml 100 odsto prirodnog i nezaslađenog soka.
 • Skrobna hrana kao što su hleb od integralnog brašna, testenine, pirinač i krompir.
 • Mnogo vlakana (od integralnog brašna i testenina, žitarica za doručak, pirinča, mahunarki poput sočiva i pasulja, voća i povrća).
 • Proteini, kao što su piletina, nemasno meso, riba, jaja, orašasti plodovi, semenke, hrana od soje i mahunarki. Najbolje bi bilo da unosite dve porcije ribe dnevno.
 • Mlečne nammirnice, kao što su mleko, sir i jogurt. One sadrže kalcijum i dobar su izvor proteina. Nemlečan izvor kalcijuma za osobe koje ne vare mleko ili ga jednostavno ne vole, su tofu, crni hleb, mahunarke i sušeno voće.
 • Dosta tečnosti, a voda i poluobrano mleko su dobre opcije.

Hrana i piće koje treba izbegavati:

 • Alkohol - Male količine svega što jedete ili pijete se prenosi i na vašu bebu koju dojite. Povremeno, mala čaša vina nakon dojenja neće škoditi, ali ako želite da popijete piće, zvanični savet je da prođe 2-3 sata pre ponovnog dojenja.
 • Alergeni - Očigledno je da ako imate alergiju, tu hranu nećete ni jesti. Ali stručnjaci savetuju da izbegavate i hranu na koju otac bebe ima alergiju. Dobro je jesti uobičajene alergene kao što su orasi, kikiriki, pšenica, soja, jaja, morski plodovi i mlečni proizvodi, jer dojenje može smanjiti šansu da vaša beba postane osetljiva na te alergene.
 • Kofein - On se može preneti i na bebu putem majčinog mleka. Majkama koje doje decu mlađu od 6 meseci, obično se savetuje da ograniče unos kofeina na manje od 200 mg dnevno.
 • Riba - Riba je odlična namirnica kada dojite, ali kada je u pitanju masna riba (losos, sardina, pastrmka, skuša) najbolje bi bilo da ne jedete više od 2 porcije dnevno.
 • Hrana na koju vaša beba reaguje - Možete primetiti da beba deluje uznemireno dok dojite ako ste prethodno pojeli određenu hranu, pa zbog toga razmislite da te namirnice isključite iz ishrane. Savetnici za dojenje kažu i da se treba držati podalje od kupusa jer to može izazivati gasove kod bebe. Takođe, beli luk i kari mogu da uznemire bebu, pa je najbolje da ih izbegavate.

Koliko vode treba da pijem?

Kada je u pitanju voda koju dojilje treba da konzumiraju, i tu često može da bude zabune.

Mit je da treba da pijete više tečnosti kada dojite nego što je normalno. Zapravo, stručnjaci sugerišu da bi konzumiranje previše vode, mnogo više od vaših osnovnih potreba, moglo u manjoj meri i da umanji kvalitet mleka. Umesto toga, pokušajte da pijete uobičajenih 6-8 čaša tečnosti svakog dana kako biste ostali dobro hidrirani.

Obratite pažnju na svoju žeđ jer kada ste sa bebom, lako možete da zaboravite da pijete vodu. Dobra ideja je da držite čašu sa vodom uvek u blizini, i da je pijuckate dok dojite.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Da li kravlje mleko poboljšava majčino mleko?

Mnogi će vas posavetovati i da unosite dosta kravljeg mleka, ali stručnjaci se slažu da apsolutno nema potrebe da se pije kravlje mleko kako bi se proizvodilo ljudsko mleko.