Briga o intimnim delovima kod beba stvara muku mnogim roditeljima, pa dok kod dečaka redovno brinemo o tome da li kožicu na penisu treba da povlačimo ili ne, kod devojčica brinemo kako da očistimo unutrašnjost vagine, posebno ako primetimo da se zaprljala stolicom.

Donosimo savete o tome kako na ispravan način da brinete o genitalijama kod devojčica:

Tokom promene pelena i kupanja, perite ili obrišite bebine genitalije i guzu kako biste očistili izmet ukoliko ima. Uvek brišite područje od napred prema iza, što će pomoći da se spreči prelazak bakterija sa guze na vaginu i izazove infekciju kod vaše ćerke.

Za brisanje možete da koristite meku, čistu krpu ili vatu natopljenom čistom vodom ili vodom sa blagim sredstvom za kupanje.

Ako je vaša beba imala veoma prljavu pelenu i izmet joj je ušao u vaginalne usne, uradite sledeće:

  • Čistim prstima nežno odvojite vaginalne usne svoje devojčice.
  • Vlažnom vatom, mekom i čistom navlaženom krpom ili odgovarajućim maramicama za bebe, obrišite područje od napred ka nazad.
  • Zatim očistite svaku stranu u njenim usnama svežom vlažnom krpom, vlažnom vatom ili obrišite.
  • Kada kupate bebu, ponovo operite vaginalni predeo od napred prema nazad.
pelene-noć.jpg
Shutterstock Mama presvlači bebu tokom noći

U prvih nekoliko nedelja možete da primetite da je vagina vaše bebe otečena i crvena.Ona može da ima bistar, beli ili blago krvav iscedak. Ovo je normalno i dešava se zato što je bila u vašoj materici i pod uticajem vaših hormona. Međutim, ako beba i nakon šest nedelja ima iscedak, posavetujte se sa lekarom.

(Yumama)