Postoje razna verovanja kada je u pitanju odgajanje muške i ženske bebe, pa neretko ćete čuti da devojčice ranije progovore, dok dečaci ranije prohodaju. Jedna od tih priča je i da dečaci pate od većih grčeva, ali da li je to istina ili mit?

Kao što se pokazalo i u progovaranju ili prohodavanju dece, tako je i kod grčeva - nema razlike u odnosu na pol bebe. Grčevi su podjednako česti među dečacima i među devojčicama.

Grčeve ćete najbolje primetiti po nekontrolisanom plaču bebe, crvenilom lica i grčenjem stomačića, a obično počinju između druge i četvrte nedelje od rođenja, a trebalo bi da prođu između trećeg i četvrog meseca.

Roditeljima može biti teško da se nose sa grčevima svoje bebe, ali svako treba da ima na umu da je to normalna pojava kod beba zbog razvoja creva. Možete očekivati da beba bude srećna neko vreme, a da onda odjednom počne neutešno da plače.

Beba, plač, mama
Shutterstock Mama smiruje uplakanu bebu

Napadi plača se najčešće javljaju kasno popodne ili uveče, baš kada ste već umorni i pomislite da je pravo vreme da cela porodica odmori. Nažalost, to je prirodan proces i najvažnije je da budete pripremljeni na njega, da imate strpljenja i da svom detetu pružite nežnost u svakom trenutku jer blizina sa roditeljima u fazi grčeva može dosta da im znači.

Zapamtite, grčevi su faza koja će proći.

(Yumama)