Početak čvrste hrane može da bude uzbudljiva prekretnica za bebu, ali i velika odgovornost roditelja. Mame po ceo dan provode razmišljajući šta smeju bebi da daju, koje namirnice u kom mesecu mogu da uvedu, a da ne naškode njihovom organizmu. Povrće, voće i žitarice obično su prve namirnice koje bebe probaju, ali mnoge roditelje zbunjuje kada i kako detetu mogu da posluže jaje.

Jaja su odličan izvor mnogih hranljivih materija koje su bebama potrebne za rast. Sadrže holin, gvožđe i belančevine i odlična su hrana za bebe starije od 6 meseci.

Ranije su stručnjaci preporučivali da se prvo uvodi žumance, i to prvo da se daje osmina žumanceta, a onda se svakog puta povećava dok se ne da celo. Kada je u pitanju belance, savetovali su da se sačeka do prvog rođendana, ali današnje preporuke su drugačije.

Jaje jeste mogući alergen, kao i većina hrane koju dete prvi put proba, ali stručnjaci preporučuju da se alergeni više ne odlažu već se mogu davati od samog početka uvođenja čvrste hrane. Naravno, dajte ga tri dana uzastopno da možete da primetite ukoliko dođe do neke alergijske reakcije, i za to vreme nemojte uvoditi nikakve druge namirnice.

"Rano uvođenje hrane sa visokim sadržajem alergena je odličan način da se smanji rizik da beba razvije alergiju", rekao je dečiji nutricionista.

Dete, jaje, kuvano jaje
Shutterstock DEčak jede kuvano jaje

Kako da spremim jaje za bebu?

Jaja poslužite tvrdo kuvano, ali zapamtite da je bitno da žumance ne bude gnjecavo. Takođe, možete im napraviti i kajganu, koju ćete zatim iseckati na trake veličine bebinog prstića. Bebe koje znaju same da se hrane biće oduševljene da jaje uzimaju svojom rukicom i stavljaju ih u usta.

Međutim, ako se odlučite da date kuvano jaje, odličan izbor je i da ga pomešate sa avokadom i da dete hranite na kašiku. Ovo je odlična, hranljiva kombinacija za vašu bebu.

(Yumama)