Ovsene pahuljice su odličan izbor za prve obroke vaše bebe. Pored toga što se pripremaju brzo i lako, odličan su izvor hranljivih materija.

Ove žitarice su blagog mirisa i pri spremanju hrane poprilično su neutralne, zbog čega su osnova mnogih kaša i hrane za bebe i decu, ali i odrasli ih obožavaju.

Zašto su toliko dobre ovsene pahuljice?

One sadrže gomilu vlakana koji se lako vare ali i pomažu u varenju drugih namirnica i deluju kao probiotik. Baš zbog toga su super za male, još nerazvijene stomačiće beba kojima je potrebno vreme da se prilagode na čvrstu hranu.

Pored vlakana one sadrže i veliki broj minerala i vitamina poput: vitamina A, vitamina C, vitamina iz B grupe, folne kiseline koja se retko sreće u prirodnim namirnicama. Što se minerala tiče ni tu su: gvožđe, selen, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i druge važne elemente!

Ovsene pahuljice, kaša, dete, doručak
Shutterstock Devojčica jede ovsenu kašu za doručak

Kada bebi mogu dati ovsene pahuljice?

Ovsene pahuljice možete dati bebi već od početka uvođenja čvrste hrane. Od 6. meseca kada treba da se počne sa uvođenjem kašica, ovsene pahuljice mogu biti pravi izbor.

Doručak sa ovim žitaricama će obezbediti neophodnu energiju da se započne veseo dan pun istraživanja, a večera mirniji san jer daju produženu sitost.

Kao i svaku drugu namirnicu, i ovsene pahuljice dajete 3 dana uzastopno i pratite reakcije bebe, u početku po par kašičica, a kasnije veće količine. Ako reakcija nema, slobodno koristite ovu namirnicu u ishrani bebe. Ovas nije veliki alergen ali sadrži gluten pa kod osetljive dece može da se javi manja reakcija, mada je zaista retka.

Ovsene pahuljice, kaša, dete, doručak
Shutterstock Ovsena kaša za decu

Kako spremiti ovsene pahuljice za bebe?

Najjednostavniji princip pripreme je da pahuljice prelijete proključalom vodom i ostavite da omekšaju.

Jednostavno uzmete oko 30gr pahuljica i prelijete ih sa oko 50 -80 ml proključale vode. Možete ih prethodno samleti ili ne morate, kako želite. Sačekate malo da se prohlade i kašica je gotova.

U nju možete dodati voće, orašaste plodove, mlečne proizvode, pa čak i povrće. Kombinacija je bezbroj, nađite onu koja vašem detetu najviše prija.

(Yumama)