Kada se pupčana vrpca preseče na porođaju i kada izađete kući iz porodilišta, morate pažljivo paziti na negu pupka kako biste bili sigurni da pravilno zarasta. Pupčane infekcije i krvarenja su ključni problemi, ali postoji još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju, a to je pupčani granulom.

U pitanju je mali rast tkriva koji se formira u pupku tokom prvih nekoliko nedelja nakon presecanja pupčane vrpce. Izgleda kao mala crvena kvržica i može biti prekriveno žutim ili bistrim sekretom. Procenjuje se da 1 od 500 novorođenih beba ima pupčani granulom.

Pupčani granulom neće bolesti vašu bebu i verovatno joj neće ni smetati, ali može da dovede do drugih simptoma poput iritacije kože oko pupka, infekcije i groznice.

Da li pupčani granulom treba da se leči, i kako?

Lečenje je potrebno jer u suprotnom može da dođe do infekcije koja može da predstavlja zdravstveni rizik za vašu bebu. Na sreću, većina granuloma može lako da se leči srebro nitratom koji sagoreva tkivo, ali nikada ga ne koristite bez preporuke lekara. U iraslini nema nerava, tako da procedura ne izaziva bol kod deteta.

  • Na granulom se može sipati mala količina tečnog azota kako bi tkivo smrzlo, a zatim se rastvorilo. Ovo može isključivo lekar da preporuči.
  • Granulom se može i vezati medicinskim koncem za šivenje, nakon čega će da se sasuši i otpadne.
  • Na granulom se može staviti malo soli i prekriti gazom, a nakon 10 do 30 minuta očistite gazom natopljenom toplom vodom. Ponovite dva puta dnevno dva ili tri dana, a ako ne počne da se smanjuje ili suši, obratite se lekaru.
  • U retkim slučajevima potrebna je operacija za uklanjanje granuloma kako bi se zaustavilo širenje infekcije.
Beba, pupak, pupčanik
Shutterstock Nega pupka kod bebe

Kućna nega tokom granuloma

Najbitnije je da pupak bude suv i čist dok ne otpadne. Najvažnije je da se pridržavate saveta koje je pedijatar preporučio.

Izlaganje pupčanog patrljka vazduhu takođe može da bude od pomoći, a to možete uraditi tako što ćete spustiti prednju stranu pelene da ne prekriva pupak. Takođe bebu ne treba spuštati u vodu tokom kupanja dok pupak ne zaraste skroz.

Na koje simptome posebno da obratim pažnju?

Pupčani granulom se u većini slučajeva može efikasno lečiti bez komplikacija. Ako primetite da se formira granulom, nemojte oklevati da bebu odvedete kod lekara kako bi procenio stanje. Ovo je posebno važno ukoliko je pojava granuloma praćenja drugim simptomima, kao što su:

  • Temperatura preko 38 stepeni
  • Krvarenje oko granuloma
  • Otok i crvenilo oko granuloma
  • Bol ili osetljivost oko pupka
  • Sekret neprijatnog mirisa iz pupka
  • Osip u blizini pupka.

Rano prepoznavanje granuloma i što brži početak lečenja obezbediće i brži oporavak.

(Yumama)