Kada majka dođe kući sa bebom svesna je da je čekaju mnoge neprespavane noći. Bebe noću jedu isto kao i danju, na sat i po do tri sata, i u početku će vam to biti ok, ali onda ćete se toliko slomiti i osećati iscrpljeno da ćete se pitati dokle to noćno hranjenje traje i kada ćete konačno moći da se naspavate. Ne brinite jer niste jedine, svaka od nas je prošla kroz to, i normalno je.

Noćno dojenje je od velikog značaja za vašu bebu, ali i za vaše telo kom treba znak da bi znalo koliko mleka treba da proizvodi. Evo nekih od razloga zbog čega je noćno dojenje bebama od velike važnosti:

Bebe imaju mali želudac

Jeste li znali da želudac novorođenčeta može primiti samo oko 20 mililitara tečnosti? Ako je ta tečnost majčino mleko, ono se svari u roku od otprilike sat vremena.

Mora proći još narednih desetak dana da bi se bebin želudac raširio na veličinu loptice za golf, odnosno da bi mogao primiti oko 60 mililitara tečnosti. Dojenje svakih sat i po ili dva uzorak je koje dete zato usvaja, jer u stvari zadovoljava njegove potrebe za hranom. Ali taj uzorak ne odnosni se samo na dnevno, već i na noćno hranjenje.

Najveća korist? Zalihe mleka se povećavaju.

Noću bebe piju više mleka

Neke studije pokazuju da bebe tokom noćnih hranjenja popiju više mleka. To može biti vrlo važno za bebe čija težina varira i koje možda ne dobijaju dovoljno na težini.

Noćno dojenje pomaže bebinom snu

Majčino mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koja podtsiče san, i to najviše uveče.

dojenje i postporodjajna depresija_709224187
Shutterstock Noćno dojenje

Nivo prolaktina je viši tokom noći

Istraživanja su pokazala da je nivo prolaktina, hormona odgovornog za nastanak mleka, znatno veći tokom noći. Zato noćno dojenje održava i povećava zalihe mleka.

Bebin biološki ritam se tek uspostavlja

Dojili ili ne dojili, vaše dete ne mora spavati celu noć do trećeg ili četvrtog meseca života. Neisprekidan san nije rezultat hranjenja deteta majčinim ili adaptiranim mlekom, već razvojnim korakom koji svaka beba dostigne u različito doba.

Dojenje štiti od SIDS-a

Smanjenje rizika od nagle i neobjašnjene smrti deteta jedan je od možda glavnih razloga za noćno dojenje. Analiza rezultata 18 provedenih studija pokazuje da noćno dojenje smanjuje rizik od SIDS-a za 50 odsto i to pogotovo ako dojenje duže traje.

Naučnici smatraju da je uzbuđenje važan mehanizam preživljavanja, a to uzbuđenje još je češće za dojene bebe.

Dojenje, beba, mama
Shutterstock 

Majke koje doje se u stvari više naspavaju

Studije pokazuju da majke koje isključivo doje bolje spavaju od onih koje hrane decu adaptiranim mlekom ili kombinuju adaptirano mleko i dojenje. Uprkos buđenjima tokom noći, majke dojilje su u studijama istakle da imaju više energije tokom dana što je jako bitno kada se bavite novorođenčetom.

Studije pokazuju da majke dojilje u proseku dobiju 45 minuta kvalitetnijeg sna od drugih, iako im je san prekinut nekoliko puta. Iako se možda tih 45 minuta ne čini puno, one se itekako pokažu korisnima kada nastupi period neispavanosti i iscrpljenosti.

Naime, bebe treba da jedu preko noći i majčin će san u svakom slučaju biti prekinut. Majke koje koriste adaptirano mleko moraće pripremiti bočicu dok majke dojilje mogu doneti bebu u svoj krevet i podojiti je a zatim bebu vratiti u krevetac i odmah utonuti u san.

(Yumama)