Dok zajedno ne uđete u ritam, reagovaćete na svaki plač i trzaj bebe, kasnije ćete i sami da shvatite koji su to jasni znaci kada je gladna. Dojenje i hranjenje adaptiranim mlekom je neophodno, ključno i jedini izvor hrane za bebe do najmanje šestog meseca starosti. Ponekada mislite da beba ako mirno spava nije gladna i treba da je pustite, evo šta zapravo savetuju pedijatri.

U prvoj fazi bebinog života, hranjenje pre svega treba da bude prilagođeno njenim potrebama. Važno je da beba dovoljno jede, bez obzira koliko spava. Za bebu koja se hrani majčinim mlekom to znači da jede od 8 do 12 puta na dan, a za bebu hranjenju mlečnom formulom od 5 do 8 puta dnevno.

Prema Američkom udruženju pedijatara, većinu zdravih beba ne treba da budite za hranjenje. “Ako novorođenče u prvoj ili drugoj nedelji spava više od tri sata u kontinuitetu, a vaš pedijatar nije zadovoljan ritmom kojom beba dobija na težini, može se preporučiti buđenje bebe radi hranjenja. Ovo posebno važi za bebe koje su rođene prerano ili imaju kardiološke probleme."

Pedijatar će meriti detetovu težinu na svakoj kontroli da bi pratio napredak bebe. “Ako vidimo da beba dobija dovoljno na težini, to znači da dovoljno jede i nema potrebe da se budi zbog hranjenja. Ali potrebno je nekoliko nedelja nakon porođaja kako bi pedijatar imao dovoljna podataka o rastu i preporuci za hranjenje. Do tada je nabolje da vaše novorođenče jede svaka dva, tri sata”, objašnjavaju pedijatri.

Saveti za nežno buđenje zbog hranjenja

Ako je beba potpuno zdrava, a voli da spava, slavite činjenicu da imate dobrog spavača. Međutim, ako je ipak potrebno da probudite bebu kako bi ga nahranii evo nekoliko taktika za nežno buđenje:

  • Odmotajte bebu – ponekad je samo malo potrebno da se beba razbudi. Skinite pokrivač, a onda bi beba mogla osetiti hladnoći i otvoriti oči.
  • Promenite bebi pelenu – malo osveženje može pomoći bebi da se lakše razbudi.
  • Stavite bebu na čvršću podlogu – na mesto gde bi joj moglo biti malo ‘neprijatno’ što bi moglo da je podstakne na buđenje, ovo je preporuka savetnice za dojenje En Okonor.

(Yumama)