Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 TAJNI O SPAVANJU BEBA KOJE SVAKI RODITELJ MORA DA ZNA: Ako postupite ovako, imaće neprekidan san od 19 do 7 ujutru

Autor Radmila Ilić

Tajne uz pomoć kojih ćete naučiti bebu da spava celu noć.

 Spavanje, beba Izvor: Shutterstock

Bebe koje ne spavaju potpuno poremete porodičan život, mame se osećaju iscrpljeno i preplavljeno, a tate bespomoćno i zbunjeno.

Ubrzo posežete za svim mogućim metodama samo da biste odspavali nekoliko sati, što radi svaki roditelj i nemojte da brinete da ste jedini. Međutim, to može dovesti do toga da vaša beba stekne loše navike poput toga da može da zaspi samo uz ljuljanje, hranjenje ili korišćenje lutki.

Možda će vas zanimati

Iako je dobro pomoći bebi da zaspi u početku, to pravi problem jer neće moći da nastavi da spava kad se probudi noći, sve to remeti noćni sam. Verovali ili ne, ali vaša beba zaista želi da spava 12 sati noću, evo kako da joj pomognete:

Rutina za spavanje

Bebe i mala deca vole rutinu, jer se osećaju bezbedno kada znaju šta se dalje dešava. Nije bitno kakva je rutina, ali mora biti ista svake noći, doslednost je ključna!

Uvek je presvucite u odeću za spavanje i hranite u spavaćoj sobi, to će stvoriti srećne asocijacije na sobu za spavanje.

Noć i dan

Tretirajte svaki sat između 19.00 i 07.00 sati kao noćno vreme i nikad ne odstupajte od toga. Vaša beba će uskoro shvatiti razliku između dana i noći - dan je lagan, pun maženja i stvari koje treba da vidi, dok je noć mračna, tiha i opuštajuća. Znači nema razgovora, sve je mirno.

Vaša beba treba da provede sve te noćne sate u spavaćoj sobi, osim ako nije mlađa od 6 meseci. Čak i ako se uznemiri, pokušajte da je ne izvodite iz sobe jer će je to više uznemiriti i stimulisati.

Ovo je jako važno i u ranim jutarnjim satima - 6 ujutru je još uvek noćno vreme! Ako počnete da je budite pre 7, zapravo je učite da je u redu da započne dan u cik zore.

 Beba spava
Beba spava
Izvor: Shutterstock

Neka se sama smiri

Nikad nemojte dozvoliti da vaša beba zaspi u vašim rukama, ili dok jede, uvek je u krevetić spustite budnu. Jedna od najvažnijih stvari koje vaša beba treba da nauči je da sama zaspi kako bi se mogla ponovo uspavati bez maženja, flašice ili dojenja kada se tokom noći probudi.

Umirujuća tehnika

Postoji jedna tehnika razmaka koja može pomoći da naučite bebu da se sama uspava.

Kada se beba prvi put zaplače, uđite u sobu, umirite je, nežno je milujte po nosu govoreći "šššš" jedan minut. Zatim napustite sobu. Ako ponovo zaplače, povećavajte vreme čekanja pre nego što uđete u sobu, za jedan minut, a sledeći put sačekajte dva minuta pa ponovite prvi korak.

Sledeći put kada zaplače, sačekajte tri minuta, zatim četiri i na kraju pet minuta. Znači, svaki put kada iznova zaplače sačekajte minut duže pre nego što uđete da je utešite.

Nastavite da radite ovo svake noći, videćete kako se vaši ulasci u sobu radi smirenja bebe smanjuju. Prvu noć to može biti i 15 puta, ali će se onda smanjiti na 10, i tako redom. Posle nedelju dana, vaša beba će naučiti da spava bez plakanja i traženja utehe.

Ostavite je

Ne žurite na svaki zvuk, idite kod nje samo kada ste joj potrebni. Bebe spavaju bučno - gunđaju, grizu, hrču, puze, plaču... Neka i vaša beba gunđa dok se opušta, ali zapamtite da ona pokušava da zaspi, i dozvolite joj da to uradi sama.

 Beba spava
Beba spava
Izvor: Shutterstock

Hranjenje u snu

Dajte svojoj bebi hranu dok je u snu svaku noć u isto vreme, sve dok vam to ne bude potrebno jer ona spava. Hranjenje u snu je mirno, tiho hranjenje oko 22.30 - 23.00 sati, kada vaša beba verovatno spava i kada će uzeti hranu zatvorenih očiju.

Vaša beba može da spava samo jedan dugačak period u toku 24 sati, i logično je da je to između 23 i 7 sati. Hrana u snu će vam osigurati to da beba neće biti gladna satima i da će posle nekoliko noći resetovati svoj telesni sat i dugo spavati posle 23 sata.

Napokon spavaj!

Kada vaša beba ima oko 3 meseca i spava od 19 sati do hranjenja u snu, a zatim do 7 ujutru nedelju dana, možete početi da odustajete od hrane u snu. Najlakši način je da je hranite u 22.30 u toku jedne nedelje, dajući joj tri četvrtine od uobičajene količine hrane.

Zatim to uradite u 22 sata, nedelju dana i to sa polovinom uobičajene količine hrane. Vaša beba će obično sa oko 4 meseca moći da spava od 19 sati do 7 ujutru, a vi možete potpuno odustati od hranjenja i konačno se naspavati!

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Elena

Bebe osećaju veću sigurnost kad spavaju pored majke. I to daje detetu bazu za čitav život. Ne ostavljajte svoju decu da se sama uspavljuju. Neće doveka trajati. Svet ne bi opstao da su praistorijske majke ostavljale svoju decu i ne davale im da doje. Nismo u praistoriji, ali dečije faze su iste do dana današnjeg.

Najnovije

Vesti

Porodica