Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ZNAM DA JE BEBA DOVOLJNO SISALA: Ne gledajte na sat, ova tri znaka proverno ukazuju da je sita

Autor Sandra Krstanović

Vreme provedeno na grudima nije merilo da li je beba dovoljno jela, ovo su znaci.

 Dojenje, beba, hrana Izvor: Shutterstock

Naše okruženje je opsednuto brojevima i često se vrši pritisak na mame koje doje i nemaju dovoljno iskustva. Ali vremenom ćete i same da shvatite da postoji niz drugih i sigurnijih faktora  koji ukazuju da li je beba sita, nego da gledate na sat. Koliko često se dobile savet da beba treba da sisa 20 minuta na svakoj dojci. Ako dete pravilno sisa ono može da pojede zadovoljavajuću količinu i samo na jednoj dojci. Ako je dojenje nepravilno, dete se neće najesti ni ako sisa 20 sati i konstantno će biti gladno.

Karakteristično siasnje sa pauzom

Dete koje dobija zadovoljavajuću količinu majčinog mleka sisa na karakterističan način. Kada dete dobija dovoljno mleka, ono pravi pauze tako što maksimalno otvori usta neposredno pre nego što ih zatvori. To se zove pravilno sisanje, što je pauza duža dete je više pojelo i nije više gladno.

Praćenje broja i količine stolice

Prva stolica tek rođene bebe naziva se mekonij. Tamne je boje, gusta i lepljiva. Ona se nakupi u detetovom probavnom traktu tokom trudnoće, zato beba prvih nekoliko dana ima mekaniju stolicu.Otprilike trećeg dana stolica počinje da menja boju i konzistenciju. Što više novorođenče dobija mačinog mleka, to je stolica svetlija. Novorođenče može da ima stolicu posle svakog obroka. Praćenjem broja i količine stolice deteta možete da znate da li beba dobro napreduje.

 Beba, pelene, promena, mama
Mama menja pelenu bebi
Izvor: Shutterstock

Neke bebe koje se isključivo hrane majčinim mlekom mogu nakon tri do četiri nedelje naglo da promene broj stolica, da ih ima svaki treći dan ili ređe od toga. Ova situcaija je normalna i ako ne postoje druge smetnje, ne treba da dižete paniku.

Brojanje mokrih pelena

Ako u prvih četiri do pet dana života dete dnevno ima šest mokrih pelena (ne samo vlažnih) možete da budete sigurne da jede dovoljno. Treba da pripazite na težinu iskorišćene pelene, jer nove generacije pelena upijaju svu tečnost zbog čega je jako teško proceniti koliko su one zaista mokre. Naravno ovo se odnosi samo na isključivo dojene bebe. Ako se detetu daje dodatno i voda, težina pelene nije pouzdani pokazatelj količine majčinog mleka koje je dete pojelo. Najčešće je boja urina bezbojna ili blago žućkasta nakon prvih par dana života. Tokom prva dva do tri dana nakon rođenja urin može da bude i ružičast što takođe ne treba da vam stvara brigu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica