Mnoge majke u nekim trenucima pomisle da nemaju dovoljno svog mleka kako bi nahranili bebu i iz straha da im dete ne ostane gladno pređu na adaptirano mleko. Međutim, to nije pravi potez jer vi imate dovoljno mleka, samo je vaše dete verovatno u skoku razvoja, pa traži više.

Skokovi su zapravo nagli napredak u razvoju dece koji se događaju periodično, obično 3 nedelje po rođenju, 6 nedelja, u trećem mesecu, šestom mesecu... Možete ga prepoznati po dečijoj odeći koju kupujete. Veličine su složene baš tim redosledom - od 0-1, 1-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-18 meseci, i tako dalje.

Kada nastupi period skoka u razvoju vaša beba će stalno tražiti dojku, i po noći i po danu, a vi ćete zbog naizgled praznih dojki pomisliti da nemate dovoljno mleka. Ono što je izuzetno važno da znate jeste da iako vam se grudi čine praznim, nije tako. Stvaranje mleka je kontinuirani proces i dokle god postoji tražna, stvaraće se i mleko.

Majka doji bebu
Shutterstock Majka doji bebu

Period učestalog traženja dojke trajaće onoliko koliko je majčinom telu potrebno da shvati da njeno dete želi veće zalihe mleka nego ranije (obično je to 1-3 dana i noći). Što je majka upornija i stavlja dete na grudi na zahtev, to je šansa da će ovaj proces duže da traje. Neke majke ni ne primete skokove!

Nakon što se telo majke prilagodi potrebama deteta, rezerve mleka i njegova produkcija biće dovoljne za dete do novog skoka u razvoju.

Takođe, mnoge majke ne vole da čuju dečiji plač jer smatraju da beba negoduje, ali naprotiv. Dečiji plač izuzetno povoljno deluje na nivo naših hormona i podstiče bolju proizvodnju mleka kod majke.

Zato, ne odustajte od dojenja i kada vam se čini da mleka nestaje. Budite uporne, nudite dojke bebama i tih dana se posvetite samo njima, ma koliko iscrpljuće izgledalo, jer za bebu nema bolje i zdravije hrane od majčinog mleka!

(Yumama)