Doilje vode računa o svojoj ishrani i trude se na sve načine da zadrže mleko kako bi nahranile svoju bebu. Pored toga, one vode brigu i o tome šta će uneti u svoj organizam kako bi njihovo mleko bilo što kvalitetnije i hranljivije za novorođenče.

Predstavljamo vam namirnice koje bi trebale jesti kako biste bile sigurne da vaša beba uzima najbolje za svoj rast i razvoj.

Jedan od najvažnijih sastojaka u ishrani dojilja jesu proteini koje možete naći u svim vrstama mesa, ribi, jajima, pasulju, orasima i semenkama. Preporučuje se čak dve do tri porcije unosa proteina dnevno.

Kada je u pitanju povrće bilo bi dobro da vam tanjir bude što šareniji kada su u pitanju boje povrća, odnosno da ono bude što raznovrsnije. Ukoliko niste ljubitelj povrća, napravite supe ili potaže kroz koje ćete lakše uneti sve potrebne vitamine.

Voće je uvek dobrodošlo u naš organizam, a za vreme dojenja posebno. Nutricionisti preporučuju da svakog dana imate po dve porcije voća na svom meniju.

Ono što je jako zdravo i hranljivo jesu cela zrna žitarica koja možete uneti kroz hleb od celog zrna, kroz razne žitarice, ovsene kaše i paste.

Hleb
Shutterstock Hleb

Sve ove namirnice zadovoljiće i vaše i bebine potrebe za energijom i hranljivošću. A pored toga, vrlo je važno da se unosi što više tečnosti, posebno vode, ali i da doilja odmara kako bi njeno telo bilo odmorno za proizvodnju mleka.

(Yumama)