Ako ćete uskoro postati majka, važno je da znate koje stvari treba da pripremite za bebu, a da ne bacate pare na nepotrebne stvari. Šta god kupili, posle nekog vremena shvatićete sigurno da ste na nešto samo bacili pare, a da ste neke stvari i zaboravili da kupite.

Jedna mama odlučila je da sa svima podeli ono što je njoj najviše značilo za negu bebe, pa vam to možda olakša kupovinu i pripremu za dolazak bebe.

Vlažne maramice

Iako mnogi roditelji po dolasku kući većinom koriste vodu i blaznice za negu bebe, kasnije će vam se pokazati da bez vlažnih maramica ne možete da se mrdnete iz kuće. Ono što se preporučuje jeste da birate maramice bez mirisa i na bazi vode. Njima možete negovati bebinu guzu, ali i osvežiti im rukice.

Sterilne gaze i jod

Kada izađete iz bolnice važno je da imate sterilne gaze i jod, ili neko drugo sredstvo koje će vam patronažna sestra preporučiti. Koristi se za negu pupčanika dok ne otpadne, i par dana nakon toga.

Nega bebinog pupka
Shutterstock Nega bebinog pupka

Bademovo ulje

Iako ćete na policama naći brojne šarene bočice kupki i mleka za negu koje vas privlače, bademovo ulje je idealno za kožu novorođenčeta. Dovoljno je da par kapi stavite u vodu za kupanje i koža vaše bebe će vam biti zahvalna.

Pelene

Većina mama preporučiće vam pelene za jednokratnu upotrebu jer su praktičnije, iako su platnene pelene jeftiniji izbor i čuvaju prirodu, zahtijevaju puno više angažmana i prostora za sušenje.

Kako se bebi menja do 12 pelena dnevno, jednokratne su prvi izbor većine mama. oš jedan razlog tome je i činjenica da platnene pelene nemaju toliku moć upijanja kao one jednokratne, pa će bebina guza biti crvena i osuta ako ih ne mijenjate češće. Kako biste spriječili pelenski osip, na popisu za kupovinu neka se nađe mast ili krema za bebinu guzu bilo da koristite one jednokratne ili platnene pelene.

Pelene za jednokratnu upotrebu
Shutterstock Pelene za jednokratnu upotrebu

Kadica za kupanje i bokal za polivanje

Mnoge mame iz svog iskustva kažu da je bolje da preskočite male kade za kupanje, i da odmah pređete na one srednje jer će beba brzo da preraste male veličine kade. U njoj će se vaša bebe kupati do druge ili treće godine, posebno ako kući imate tuš kabinu.

Aspirator za nos i fiziološki rastvor

Bebin nosić najbolje ćete držati prohodnim tako što ga ispirate fiziološkim rastvorom, a ukoliko primetite da se nakupilo više sekreta, možete ga izvući aspiratorom za nos.

Nega bebinog nosa
Shutterstock Nega bebinog nosa

Makazice tupog vrha

Bebama se nokti ne seku u prvih mesec dana, pa vam makaze neće biti potrebne baš odmah. Ali svakako, važno je da imate jer bebini noktići brzo rastu i može se grebati po licu ako se ne seku redovno.

(Yumama)