Nove mame imaju najveću brigu oko toga da li imaju dovoljno mleka i da li je njihovo dete sito. Svaki plač povezuju sa tim da je dete gladno, a evo kako da znate da je vaše zlato sito nakon dojenja.

U današnje vreme često se vrši pritisak na majke koje doje jer ne znaju koliko je njihovo dete uzelo mleka, kao što je situacija kod dece koja se hrane na flašicu. Postoje tri bitne stvari koje su apsolutni pokazatelj da majka svom detetu daje dovoljno mleka i da je ono sito.

O ovim stvarima će vas uvek i pedijatar pitati, jer i njima je to znak pravilne ishrane deteta.

Pravilno pražnjenje

Prva novorođenačka stolica naziva se mekonijum. Tamne je boje, gusta i lepljiva.
Mekonij se nakupi u detetovom probavnom traktu tokom trudnoće, pa dete prvih nekoliko dana nakon rođenja ima mekonijalnu stolicu.

Otprilike trećeg dana stolica počinje da menja boju i konzistenciju. Što više novorođenče dobija majčinog mleka, to je stolica svetlija.

Novorođenče može da ima stolicu i nakon svakog obroka. Praćenjem broja i količine stolice deteta može da se zna da li dete dobro napreduje.

Neka deca koja se isključivo hrane majčinim mlekom mogu nakon tri do četiri nedelje života naglo da promene broj stolica, pa moga da imaju stolicu svaki treći dan ili čak i ređe od toga. Ova situacija je normalna i ako ne postoje nikakve druge smetnje, ne treba da se preduzimaju nikakve mere.

Mama menja pelene bebi
Shutterstock Mama menja pelene bebi

Mokre pelene

U prvih 4-5 dana života dete treba da ima šest mokrih pelena, što je odličan znak da unosi dovoljno mleka.

Iako je nezgodno kod ovih brzoupijajućih pelena da se proceni kada je mokra, možda je najbolje da obratite pažnju na njihovu težinu. Naravno, ovo se odnosi isključivo na dojenu decu.

Boja urina je bezbojna, ili lagano žućkasta nakon par dana života. Nemojte se uplašiti i ako primetite roze urin kod beba, to je normalna pojava u prvih dva do tri dana života, i upitanju su hormoni.

Karakteristično sisanje sa pauzama

Dete koje dobija dovoljnu količinu mleka dojenjem ima karakterističan način sisanja. Ono jedno vreme sisa, a onda napravi karakterističnu pauzu u kojoj maksimalno otvori usta neposredno pre nego što ih ponovo zatvori i nastavi sa sisanjem.

To je pravilno sisanje, a što je pauza duža znak je da je dete više pojelo.

Ranije je postojala preporuka da majka dete treba da doji 20 minuta na jednoj dojci, a aztim 20 minuta na drugoj. Međutim, ako dete pravilno sisa, ono može da pojede dovoljnu količinu i samo na jednoj dojci, a ako se doji nepravilno neće se najesti ni na obe, ma koliko trajalo vreme sisanja.

Beba koja se hrani majčinim mlekom
Shutterstock Beba koja se hrani majčinim mlekom

(Yumama)