Početak uvođenja kašica bebama nešto je što mnoge roditelje stavlja na muke. Beba koja je do juče pila samo mleko ili koju ste dojili, odjednom treba da jede na kašiku. Nije svejedno, ali vremenom i vama i bebi bude lakše.

Međutim, vrlo je važno da znate koje kombinacije ne treba kombinovati u kašicama jer vaša beba iz toga neće dobiti ono što joj je potrebno i opteretiće stomačić.

Skrobno povrće kao što je krompir, ne treba kombinovati sa žitaricama!

Beba jede kašicu
Shutterstock Beba jede kašicu

Mlečne proizvode ne treba kombinovati sa obrokom koji sadrži dosta gvožđa. Na primer, nikako ne treba kombinovati ručak od povrća sa mesom uz čašu jogurta. Ukoliko se pitate zašto nije dobro dodati čašu jogurta, ot je jer ometa apsorpciju gvožđa.

Jaje i meso. Ova kombinacija nije dobra za dete u prvoj godini života. Danima kojima detetu poslužujete meso u bilo kom obroku, treba izbegavati jaje. Rotirajte i kombinujte, a najbolje je da dete u prvoj godini dva puta nedeljno ima jaje, jedan veganski dan i ostalim danima meso.

Jaje i maslinovo ulje. Iako svi savetuju da se maslinovo ulje dodaje u kašice bebama jer je vrlo hranljivo, zdravo i pomaže varenju, maslinovo ulje ipak nije dobro mešati sa jajima.

Beba jede kašicu
Shutterstock Bebe jede kašicu

Avokado i jaje! Iako svi kažu da je ovo idealna kombinacija za odrasle, za decu ovo nije dobra kombinacija!

Takođe, avokado i meso se ne kombinuje u istom obroku, takođe ni riba. Ukoliko ste ljubitelj avokada, za malu decu je odlična kombinacija sa bananom.

(Yumama)