Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE U PRVOJ GODINI PORASTE 20-25 CM: Evo kako dalje treba da napreduje, i kada je vreme da se obratite lekaru

Pratite rast vašeg deteta, a za svaku brigu se prvo obratite lekarima.

 Doktor, dete, pedijatar Izvor: Shutterstock

Nije retko da roditelji brinu o tome da li njihovo dete raste dovoljno u odnosu na drugu decu svog uzrasta, a vrlo često se može desiti i da starije dete bude više od mlađeg. Sve to može da vas baci u razmišljanje, ali ono što je bitno jeste da za sv enedoumice prvo posetite pedijatra, i da dete vodite na redovne sistematske preglede.

"Deca najviše porastu u prvoj godini života, između 20 i 25 centimetara. U drugoj do 12, a u trećoj osam centirmetara u proseku. Dalje, godišnje prosečno rastu između četiri i šest centimetara, a sa ulaskom u pubertet još deset do 15 centimetara", rekla je, gostujući u Klinici Nazdravlje na RTS-u, dr Gordana Ivanov, pedijatar doma zdravlja "Zvezdara".

Možda će vas zanimati

Rast deteta najbolje se prati kroz redovne sistematske preglede.

"Važno je raditi kartu rasta. To je jednostavna i besplatna dostupna aplikacia koju pedijatri koriste. To je aplikacija u koju se unesu parametri, visina, koliko je dete na rođenju bilo teško i dugačko, kolikosu visoki roditelji, kada je dete rođeno i dobije se kanal rasta i tačno se vidi koliki je potencijal rasta deteta i da li postoji neko odstupanje", kaže Milica Milošević ispred portala Stetoskop.

Na rast utiču genetika, uravnotežena ishrana, redovan san, psihosocijalno okruženje, fizička aktivnost.

"I neke hronične bolesti mogu da remete normalan rast i razvoj deteta", dodala je dr Ivanov.

 Devojčica na pregledu kod pedijatra
Devojčica na pregledu kod pedijatra
Izvor: Shutterstock

Kada se posumnja na problem, potrebno je obratiti se pedijatru koji će dete uputiti na analize krvi, koje mogu da pokažu kakav je rad jetre, da li je prisutna anemija... Kasnije se dete upućuje pedijatrijskom endokrinologu na dalje analize i lečenje, ukoliko je potrebno.

U toku je projekat "Rast deteta - zdravlje deteta" u okviru kojeg je pregledano 500 mališana.

"U pitanju je treći ciklus projekta, svi roditelji koji imaju brige o rastu dece, mogu da pozovu operetere na broj telefona 060 177 30 30 i na licu mesta mogu da urade kartu rasta. Ukoliko kod deteta postoji odstupanje, zakazuje se pregled sa pedijatrom endokrinologom, i ako treba, uputiti na dalju dijagnostiku", dodala je Miloševićeva.

Doktorka Ivanov je ukazala na to da je važno da roditelji reaguju na vreme kada primete da postoji eventualni problem sa rastom kod deteta.

Naglasila je da će, kada se problem uoči na vreme, i ako se sa terapijom krene ranije, lečenje - biti uspešnije.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica