Internetom kruže razne priče kada je u pitanju beba i voda. Videćete čak i priče da je bi voda mogla biti smrtonosna za vašu bebu, a stručnjaci su se dotakli ove teme i otkrili šta je zapravo tačno i kada bebama treba davati vodu.

En Ričli, babica, objasnila je da bebama mlađim od 6 meseci ne bi trebalo da bude potrebna voda (osim ako to ne savetuju zdravstveni radnici).

"Bebama mlađim od 6 meseci potrebno je samo mleko za sve njihove potrebe u ishrani i razvoju. Ako bebama date vodu, to im može napuniti želudac i neće imati dovoljno prostora da uzmu mleka koliko im je potrebno", kaže En.

Prokuvana voda svakako nije opasna ili toksična za bebu, osim ako se ne daje u prevelikim količinama. Tako da ne brinete ukoliko ste vašoj bebi dali male količine vode.

"Mame ne treba da paniče ako su svojoj bebi dale nekoliko gutljaja vode. Govorimo o tome da je voda opasna po život samo kada se daje u prevelikoj količini. A višak bilo čega može biti opasan za odrasle, decu i bebe", rekla je En Ričli.

Kako bebi obezbediti dovoljno tečnosti po toplom vremenu?

"Ako dojite, vaše mleko će se automatski prilagoditi, postaje manje-više vodenkasto. To sprečava da beba ožedni, čak i po toplom vremenu", objašnjava En i dodaje:

"Ako bebu hranite adaptiranim mlekom i vaša beba deluje žedno, u redu je da joj date dodatnu flašicu mleka. Ukoliko je ne prihvati, znači da ne želi tečnost."

Mama doji bebu
Shutterstock Mama doji bebu

Da li treba da razblažim adaptirano ili izdojeno mleko?

Nikakao! Ne dajite svojoj bebi razblaženo mleko jer to znači da ne možete biti sigurni da će beba dobiti potrebne hranljive materije iz mleka.

Da li je bezbedno davati vodu bebi starijoj od 6 meseci?

Da, bezbedno je. Ali opet, ne želite da napunite stomak svoje bebe vodom jer joj je i dalje potrebno mesta za mleko i čvrstu hranu. Voda je bolja za njihovo zdravlje i zube od voćnih sokova i zaslađenih pića, ne zaboravite.

Za decu stariju od 6 meseci nema potrebe da prokuvavate vodu. Međutim, i dalje bi trebalo da koristite prokuvanu vodu za adaptirano mleko, ako ga koristite. To pomaže da sterilišete mleko.

Beba pije vodu
Shutterstock Beba pije vodu

Kako da prepoznam dehidrataciju kod bebe?

- Beba bi trebalo da ima najmanje 6 mokrih pelena u periodu od 24 sata. Pripazite ukoliko je to manje.

- Urin vaše bebe je tamniji i koncentrisaniji

- Beba deluje bezvoljno, pospano i nema dovoljno energije

- Beba plače bez suza

- Koža joj je suva i ne vraća se u normalu kada je blago pritisnete

- Usne su joj suve

- Fontanela je udubljena

- Stopala joj mogu biti hladna

Ukoliko ste zabrinuti da je vaše dete dehidriralo, pozovite stručnjake.

(Yumama)