Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za trudnice: Pripremite se na vreme za dojenje

Veliki broj žena se iznenadi kada shvati da dojenje i nije baš tako jednostavno kao što su mislile. Kako da se pripremite za ovaj važan čin? Pročitajte stručne savete i iskustva majki.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako je dojenje prirodan proces, vrlo često se dešava da se mame susretnu sa poteškoćama na samom početku. Zbog toga je važno da se pripremite na vreme, kako biste svojoj bebi obezbedili najbolju hranu za pravilan rast i razvoj.

S obzirom na to da je telo prirodno "dizajnirano" za dojenje, ono se tokom trudnoće samo priprema za svoj deo posla - areola potamni kako bi beba mogla lakše da je pronađe, a Montgomerijeve žlezde postaju veće i stvaraju više ulja kako bi podmazale bradavicu i areolu.

Nakon što telo odradi svoj deo posla, vreme je da se i vi pripremite za ovaj lep i važan "posao" majke. Izdvajamo savete Laure Sajs, poznate američke dule i konsultanta za dojenje. 

1. Informišite se

Najbolje bi bilo da se edukujete o svemu što vas očekuje na vreme. Školice i radionice dojenja vas mogu ohrabriti i podučiti.

Povezane vesti

2. Budite pronicljive

Proverite informacije do kojih dolazite putem društvenih mreža, kako biste našle pouzdane izvore informacija. Na ovaj način ćete naučiti da razlikujete priče iz naroda i činjenice.

3. Verujte u sebe

Verujte da to možete, naučite da volite svoje telo i verujete da, kao što je beba porasla u vašoj materici, može se navići i na dojenje.

4. Razgovarajte sa savetnicama za dojenje

Pedijatrijske medicinske sestre mogu vam pomoći da prebrodite praktično svaki izazov. Kada imate podršku steći ćete "mir u glavi", jer znate da postoji neko ko vam može pomoći.


Foto: Shutterstock

5. Postavite kratkoročne ciljeve

Umesto da postavljate sebi cilj da dojite bebu šest meseci ili dve godine, uzmite u obzir kratkoročne ciljeve koje je lakše dostići. Ukoliko biste volele da dojite bebu sve dok se ne vratite na posao ili dok beba ne počne da jede čvrstu hranu, možete o tome razmisliti kada dođe vreme.

6. Imajte svoje "zašto"

Zašto je dojenje važno za bebu, vas i vašeg partnera? Kada se susrećete sa izazovima, uvek se setite svih razloga zbog kojih ste doneli odluku da dojite, i to će vas motivisati da nastavite da se trudite.

7. Napravite listu prioriteta

Razmislite šta su vaše potrebe i prioriteti, pa ćete biti spremnije za "put u dojenje".

Povezane vesti

Kako uspešno započeti dojenje - iskustva mama

"Mnogo truda, neprospavanih noći, ali i suza je bilo dok nismo uspostavile ritam. Isplatila se upornost i mislim da je bitna jaka želja ali i podrška bližnjih, kako bi rešili problem".

Mama Danijela

"Nije podrška samo reći: moraš dojiti bebu. To je pritisak, a ne podrška. Ja sam u životu napravila puno toga, ali naučiti dojiti bebu je definitivno bila najteža stvar koju sam prošla. Uspela sam samo zato jer sam imala stručnu podršku".

Mama Radmila

"Obezbedila sam pumpicu za izmlazanje mleka. Takođe, mnogo sam čitala o tome kako da pomoću ishrane povećam količinu mleka".

Mama Monika

"Uz pomoć babice Marine (hvala Bogu što postoji), beba i ja smo naučile šta treba da radimo. Mame, naoružajte se strpljenjem".

Mama Deana

"Uložila sam dosta u dobar jastuk na kom će se beba odmarati, kako bi i meni bilo prijatno dok je dojim. Takođe, obezbedila sam kremu za bradavice, koja je zaista napravila ogromnu promenu".

Mama Ajša

"Sa prvom bebom - pakao. Mleko odmah presušilo. Hvaljen Isus i adaptirano mleko. Posledica stresa zbog očekivanja da sve ide ok, a ne ide. Evo druga beba sisa. Kako? Ne znam! Mleka ima, dodamo malo Aptamila... i znate šta, ja mislim da me je u drugoj trudnoći prestalo biti briga za druge."

Mama Jelena  

"Preporučujem radionice za dojenje - toliko toga sam tamo naučila. Takođe, mentalno se pripremite na to koliko teško može biti. Nije neuspeh ukoliko se borite sa tim".

Mama Sara

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica