Za pravilan rast i razvoj od samog početka detetovog života vitamini su od ključne važnosti.

Majčino mleko je u tom slučaju čarobni napitak za bebu, jer putem njega ona dobija sve što je potrebno da se razvija pravilno, da raste i jača imunitet. Majčino mleko takođe može zameniti mlečna formula, koja je, baš poput mleka, bogat izvor svih potrebnih nutrijenata. Ipak, ukoliko lekar preporuči, bebi je nekada tokom prve godine potrebno dodatno davanje vitamina K i vitamina D, jer ih same ne stvaraju dovoljno.

Zašto su vitamini važni za zdravlje deteta?

Postoji veliki broj vitamina i svaki od njih ima drugačiju ulogu u razvoju i rastu. Neka pomažu jačanju imuniteta, dok drugi utiču na pravilan razvoj kostiju, mišića, kože, vida.

Koji vitamini su potrebni detetu?

Vitamin A

Da bi se detetove kosti razvijale pravilno, ovaj vitamin je od ključne važnosti. On takođe utiče na razvoj kose, noktiju i kože, ali deluje i na pravilan razvoj vida. Odličan je pomoćnik u odbrani organizma od raznih infekcija. On se najviše nalazi u mleku, džigerici, dinji, šargarepi, ali i tamnozelenom povrću, poput kelja i spanaća.

Vitamini B

Tu spadaju vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B8 (biotin), B9 (folna kiselina), B12. Ovi vitamini su značajni za stvaranje energije iz ugljenih hidrata. Takođe, oni imaju važnu funkciju u koštanoj srži, jer učestvuju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Pored toga, oni utiču na nervni sistem, razvoj mozga i srca. Vitamini B se ne stvaraju u organizmu, pa je potrebno unositi ih putem ishrane. Nalaze se u mleku, integralnim žitaricama, orasima, raznim vrstama mesa i ribe, jajima, mahunarkama, zelenom povrću.

Vitamin C

Svi smo nekada čuli da je za jačanje imuniteta ovaj vitamin od ključne važnosti. Veoma važnu ulogu ima u stvaranju kolagena- osnove vezivnog tkiva. Pored odbrane organizma od virusa i bakterija, on utiče na razvoj kostiju, ali i desni. On takođe igra važnu ulogu u krvnim sudovima. Pomaže organizmu da iskoristi gvožđe iz hrane, i time sprečava nastanak anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ni on se ne stvara u organizmu, pa je važno unositi ga putem ishrane. Vitamin C se najviše nalazi u svežem voću i povrću. Od voća njime su najbogatiji citrusi, a od povrća to su paprika, paradajz, kupus, karfiol.

Vitamin D

Najvažnija uloga ovog vitamina jeste u odbrani organizma, odnosno u jačanju imuniteta. Uz to, on pomaže preuzimanje kalcijuma iz creva i ugradnju kalcijuma u kosti. Vitamin D je ključan za razvoj kostiju i zuba deteta. Jedna od važnih uloga ovog vitamina jeste podsticanje insulina da se luči. Ovaj vitamin se najviše stvara leti, na suncu, ali se može unositi kroz ishranu, i to iz ribe, jaja, iznutrica.

Vitamin E

Vitamin E takođe podstiče imunitet i to zato što je antioksidans. Jedna od važnijih njegovih uloga je što pomaže zdravlju srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovim vitaminom bogate su integralne žitarice, zeleno povrće, biljna ulja, orasi, razne semnke, žumance, mleko.

Vitamin K

Pored toga što ga unosimo kroz ishranu, njega stvaraju i bakterije koje se nalaze u našim crevima. Kako ga na samom rođenju u crevima nema dovoljno, bebe određenu količinu ovog vitamina dobijaju još u porodilištu. On ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi, a vrlo lako se može uneti u detetovu ishranu kasnije putem mleka i mlečnih proizvoda, tamnozelenog povrća, brokolija, žumanceta.

Da li treba davati dodatne vitamine detetu?

Lekari često predlažu dodatni unos vitamina K i D, jer ih bebe nemaju dovoljno.

Ukoliko ste zabrinuti da vaše dete koje jede čvrstu ne unosi dovoljno vitamina, najbolje je porazgovarati sa lekarom. Neka deca koja su sklona alergijama na hranu, ili su vegetarinanci, nekada imaju potrebu za dodatom suplemetacijom.

Naravno, imajte na umu da je ipak najvažnije unositi sve ove vitamine kroz ishranu, u osnovi putem maminog mleka ili adaptirane mlečne formule, i kasnije putem čvrste hrane.

Pročitajte i...