Proteine kravljeg mleka bebin digestivni trakt nije u stanju da vari, te bi roditelji trebalo da sačekaju sa uvođenjem ove namirnice u ishranu deteta.

Zbog čega kravlje mleko nije dobro davati deci mlađoj od godinu dana?

Kravlje mleko sadrži mnogo više proteina od majčinog što nije preporučljivo za bebu jer opterećuje bubrege i slabi imunitet.

Takođe, ova vrsta mleka ima premalo gvožđa, vitamina E i C i drugih potrebnih hranljivih materija koje su neophodne bebama, a prevelike količine natrijuma, kalijuma i belančevina. Sadrži i manje linoleinske kiseline, što može da izazove proliv, ekcem i ojed kod bebe.

Molekuli belančevina u kravljem mleku su veliki i mogu da prouzrokuju nevidiljivo crevno krvarenje koje je štetno za dete a može da dovede i do opasne anemije. 

Vrsta laktoze koja je prisutna u kravljem mleku nije u stanju da u crevnom traktu bebe izgradi čistu kulturu korisnih, bifido bakterija. To omogućava štetnim bakterijama da se slobodno razmnožavaju i stvaraju štetne sporedne produkte.

Kod beba koje su sklone alergijama, kravlje mleko može da izazove pojavu alergija.

Kravlje mleko sadrži manje mlečnog šećera laktoze, u kojoj se nalazi galaktoza, potrebna za izgradnju mijelinskih omotača oko nerava, a masti koje sadrži takođe nisu dobre za bebu. 


Foto: Profimedia

Zašto je adaptirano mleko bolji izbor za bebe?

Adaptirano mleko je prilagođeno potrebama deteta i sadrži optimalnu koncentraciju minerala, vitamina i hranljivih materija.

Proteini u adaptiranim mlečnim formulama su modifikovani, uzeti u manjim koncentracijama, te je po sastavu ovo mleko sličnije humanom, a sadrži i optimalnu količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za pravilan razvoj mozga i vida.  

Za decu alergičnu na kravlje mleko, na tržištu postoje posebne hipoalergijske mlečne formule.

Takođe, adaptirano mleko sadrži prebiotike koji daju pozitivan efekat na crevnu floru i na jačanje imunog sistema uopšte.