Mnogim parovima ne polazi od ruke da začnu bebu kada žele, što može da bude veoma stresno i zbunjujuće jer problemi sa plodnošću često nemaju nikakve simptome.

Ginekolog i stručnjak za reproduktivno zdravlje dr Džordi Sunjol je objasnila koji su najčešći problemi zbog kojih parovi ne mogu da dobiju bebu.

1. Godine

"Najčešći problem u vezi sa ženskom plodnošću su godine. Žene sve kasnije rađaju, što znači da je ovaj problem prisutniji nego ikada. Kako žena stari, stare i njeni jajnici kao i ostatak tela, a kvalitet jajnih ćelija postaje lošiji, što znači da je teže oploditi ih. Od 35. godine se šanse za trudnoću rapidno smanjuju i veće su šanse da će biti potrebno lečenje ako želite bebu", rekla je dr Sunjol za motherandbaby.com.

Iako su godine žene najznačajniji faktor kada je u pitanju trudnoća, i starost muškarca ima uticaj. Slično kao ženske jajne ćelije, i kvalitet s*erme opada s godinama, pa je zato potrebno duže vremena da žena zatrudni ako je partner stariji.

2. Kvalitet s*erme

"Oko 90 odsto slučajeva muške neplodnosti ima veze sa malim brojem s*ermatozoida ili lošim kvalitetom s*erme. U većini slučajeva je to povezano sa genetikom, ali i brojni drugi faktori utiču na kvalitet s*erme, uključujući varikokelu (proširenje venskog spleta u skrotumu i unutrašnje spermatične vene), nespušteni te*tis, infekcije, genetske anomalije i hormonske probleme".

Osim toga, dr Sunjol ističe da ukoliko je s*erma duži vremenski period izložena visokoj temperaturi, to može da ima negativne efekte. Izloženost visokoj temperaturi dolazi iz sauna, držanja laptopa u krilu ili rada u toplijem okruženju, poput rada u kuhinji restorana.

3. Veličina uteralne šupljine

"Manje poznat uzrok neplodnosti je vezan za veličinu i oblik ženske uteralne šupljine. Ako se ’zapremina’ unutrašnjosti materice razlikuje od ’normalne’, smatra se da je u pitanju materica T oblika, što može da dovede do problema sa začećem, a povezuje se i sa neuspešnom implantacijom, povećanim rizikom od vanmaterične trudnoće i većim rizikom od pobačaja", pojasnila je doktorka.

Dobra vest je, ističe, postoje opcije lečenja ovog uzroka neplodnosti, od kojih je jedna i operacija kojom se uklanja višak tkiva i proširuje se unutrašnjost materice.

4. Opstrukcija jajovoda

Dr Džordi Sunjol kaže da je još jedan relativno čest uzrok neplodnosti kod žena neprohodnost jajovoda.

"Ako je blokiran jedan ili oba jajovoda, onda jajna ćelija ne može da stigne do materice, a s*erma ne može da stigne do jajne ćelije, čime se sprečava začeće".

Doktorka kaže da su neprohodni jajnici problem u oko čak 25 odsto slučajeva neplodnosti, najčešće zbog infekcija poput zapaljenske bolesti karlice ili zapaljenja endometrijuma.

I u ovom slučaju postoji način da se reši problem – ponekad pomaže operacija jajovoda, a nekad vantelesna oplodnja.

5. Endometrioza

"Endometrioza je medicinsko stanje koje se javlja kada mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, rastu u drugim delovima tela. Međutim, to ne mora nužno da uzrokuje neplodnost, već sve zavisi od konkretnog slučaja i težine bolesti", kaže dr Sunjol.

Kod ozbiljnijih slučajeva endometrioze postoji ožiljačno tkivo koje smanjuje šanse za prirodno začeće jer jajna ćelija često bude zarobljena u tom tkivu, što znači da ne putuje kroz jajovod.

U slučajevima gde je to potrebno, može se uraditi operacija kako bi se uklonilo to problematično tkivo i povećale šanse za začeće, a može se pokušati i vantelesna oplodnja ili intrauterina inseminacija.

6. Sindrom policističnih jajnika

U pitanju je problem koji je povezan sa hormonima, a uzrokuju ga male ciste koje rastu na jajnicima i dovode do hormonskog disbalansa.

Iako hormonski disbalans sa sindromom policističnih jajnika može da utiče na neredovnost menstruacija i da stvori izazove u začeću, to ne znači da začeće ipak nije moguće.

Neke žene koje imaju sindrom policističnih jajnika uspevaju da zatrudne prirodnim putem, dok je drugima potrebna medicinska pomoć ili vantelesna oplodnja. Svakako, ukoliko imate sindrom policističnih jajnika, a želite bebu, najbolje je da posetite stručnjaka za reproduktivno zdravlje koji će utvrditi šta je najbolje za vas.

BONUS VIDEO:

STERILITET SVE PRISUTNIJI: Kod 20 do 30 odsto parova se čak ni ne zna UZROK neplodnosti! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)