Kejsi Rajzner je sa 14 godina dobila prvu menstruaciju, a iako je to prirodna pojava kod svih žena, ova danas četrdesetgodišnjakinja kaže da je to bila najgora stvar koja joj se ikada dogodila. Ona izgleda kao da je trudna, da joj se uskoro približava termin, a ono što je najgore jeste da ova žena ne može da ima decu.

Kada je imala 34 godine dijagnostikovali su joj endometriozu koju je teško lečiti, ali i dijagnostikovati.

U pitanju je tkivo koje je slično sluzokoži materice i raste spolja u abdomenu. Uobičajeni simptomi uključuju bol tokom odnosa, obilne menstruacije, neplodnost i preterane menstrualne grčeve, a veruje se da jedna od deset žena širom sveta ima to stanje.

Uprkos tome što je svaka žena u njenoj porodici imala histerektomiju do 40. godine, Kejsi kaže da su njoj lekari poslednjih 20 godina otklanjali bol. Prošle godine je i ona podvrgnuta histerektomiji, ali kako kaže, pati više nego ikad.

"Stalno izgledam kao da sam trudna. Ironično je jer je to stanje koje te može učiniti neplodnom, ali izgledaš i osećaš se kao da nosiš bebu u stomaku sve vreme. Više ljudi me pitalo kada mi je termin, a kada sam se selila, dečko koji mi je pomagao je rekao da ne radim ništa zbog bebe. Čak moram da nosim i garderobu za trudnice kako bi mi bilo udobno preko stomaka", opisuje Kejsi kroz šta svakodnevno prolazi.

Trudnica
Shutterstock Trudnica

Konačno, 2020. godine pronašlla je doktora koji joj se posvetio i ozbiljno shvatio bol kroz koju prolazi.

"Predložio mi je da uradimo histerektomiju, ali odbila sam jer sam uvek sanjala da ću jednog dana da budem majka. Umesto histerektomije imala sam imobilizaciju uteralne arterije. Neko vreme mi je pomoglo. Mislila sam da sam izglečena i da živim svoj najbolji život, ali sve je ponovo počelo da se vraća."

Kejsi je shvatila da mora da preduzme drastične mere, pa je odlučila da se podvrgne histerektomiji.

"Još sam bila relativno mlada i nisam bila spremna da odustanem od dece, ali bol je bila toliko jaka da nisam ni živela svoj život. Od bolova nisam mogla da ustanem iz kreveta. Uklonili su mi desni jajnik, slepo crevo i grlić materice. Mislila sam da je procedura dobro prošla, ali dve nedelje kasnije ispostavilo se drugačije", govori Kejsi, i dodaje:

"Operacija je poremetila moje telo. Sedam meseci nakon operacije meni je i gore nego što je ikada bilo. Moji bolovi su nepodnošljivi. Čini mi se da niko ne zna šta radi i da nema dovoljno razumevanja o endometriozi. Uništila mi je život!"

(Yumama)