Ginekolozi već godinama unazad ističu, a i sami možete videti po svojoj okolini, da žene sve kasnije rađaju. Razlozi su različiti – neke žene žele da prvo izgrade karijeru, druge prosto kasnije upoznaju nekoga sa kim žele da imaju dete, neke pokušavaju godinama da ostanu u drugom stanju pre nego što u tome napokon uspeju...

Dakle, razloga ima raznih i ne treba zbog toga nikoga osuđivati. Ono što treba imati na umu, mada je to uglavnom i svima poznato je da nakon 35. godine šanse za začeće se značajno smanjuju. Ipak, to ne znači da ih nema – ako imate 35 godina i želite da ostanete u drugom stanju, evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sebi povećali šanse da zatrudnite, prema rečima ginekologa akušera dr Eduarda Valdesa iz Collaborative Women's Care klinke u Majamiju.

1. Jedite zdravo

Jedan od načina da dobro utičete na svoju plodnost je da se zdravo hranite. Savet dr Valdesa je da u svakodnevnu ishranu uključite proteine, voće i povrće. On ističe da je zdrava ishrana sjajan način da poboljšate svoje šanse za začeće, posebno posle 35. godine.

2. Izbegavajte alkohol

Kada pokušavate da začnete, dobra je ideja da smanjite količinu alkohola, ako ga inače konzumirate jer vam ova navika nikako ne pomaže. Iako to važi generalno kao savet bez obzira na godine, još je važnije kada ste nešto starije u kontekstu začeća. U toku "prozora plodnosti" i dve nedelje nakon toga, od ključne je važnosti da izbegavate konzumaciju alkohola, prenosi collaborativewomenscare.com.

"Prozor plodnosti" je inače period koji traje oko sedam dana, pet dana pre ovulacije, sam dan ovulacije i dan posle toga.

3. Budite aktivni

Redovna fizička aktivnost može da poveća plodnost time što će pomoći da održavate zdravu telesnu težinu. Telo mnogo bolje funkcioniše kada ste aktivni, nego kada se izležavate, što je sasvim normalno.

4. Pratite ovulaciju

Ako bezuspešno pokušavate da zatrudnite, savet dr Valdesa je da pratite ovulaciju. Ipak, imajte na umu da na ovulaciju utiču razni faktori, što znači da ona neće možda baš svakog meseca biti u isto vreme.

5. Uzimajte suplemente

Uzimanje prenatalnih vitamina dok pokušavate da zatrudnite je uvek dobra ideja, kaže ginekolog. Ovi vitamini sadrže između ostalog i folnu kiselinu, ali i druge važne nutrijente koji će biti potrebni vašoj bebi za rast. Ako ih uzimate ranije, to može pomoći telu da se pripremi za začeće.

Kada da potražite pomoć

Kod žena koje su starije od 35 godina, a aktivno pokušavaju da začnu šest meseci, bezuspešno, dr Valdes savetuje da se obrate lekaru.

Takođe, njegov predlog je da potražite savet lekara ukoliko nemate regularne ili uopšte nemate menstruacije jer neredovna krvarenja mogu biti znak da nemate "normalnu" ovulaciju.

BONUS VIDEO:

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)