Savremeni život može biti veoma štetan kada je u pitanju plodnost muškarca. Prema jednom istraživanju, u poslednjih 60 godina došlo je do smanjena broja spermatozoida kod muškaraca za 50 odsto. Upravo njihov broj je jedan od glavnih pokazatelja kada lekar određuje da li je muškarac plodan. Medicinski stručnjaci procenjuju kvalitet sperme, brzinu spermatozoida i opšte zdravlje.

Stručnjaci krive savremeni svet i način na koji živimo, uključujući našu ishranu i hemikalije kojima smo izloženi. Doktorka za plodnost je navela neke prilično uobičajene stvari koje nikada ne bi dozvolila svom partneru da uradi jer bi to moglo da utiče na njegovu sposobnost da ima decu.

Doktorka Natali Kraford iz SAD-a, objavila je na svom Instagram profilu pet stvari koji negativno utiču na spermu kod muškaraca, a to su:

Pušenje cigareta

Doktorka tvrdi da je pušenje cigareta apsolutno užasno za spermu, a njene reči potvrđuje i bezbroj istraživanja koji povezuju loš kvalitet sperme sa upotrebom cigareta.

Sperma muškaraca koji su pušači je često smanjene pokretljivosti, a imaju i veću verovatnoću da imaju abnormalan oblik i oštećenje DNK materijala.

Korišćenje marihuane

Doktorka je navela i da nikada svom partneru ne bi dozvolila da puši 'travu'.

"Znam da je ovo kontroverzno, ali lek istovremeno smanjuje proizvodnju sperme usled udara na mozak, i menja njen oblika", rekla je.

Sedenje sa laptopom u krilu

Doktorka je obeshrabrila i muškarce koji imaju naviku da laptop drže u krilu.

"Toplota povećava temperaturu testisa, a oni su izvan tela sa razlogom, i to može izazvati povećanje abnormalnog oblika sperme", rekla je doktorka.

mama-tat-dečak.jpg
Shutterstock Porodica

Konzumiranje prerađenog mesa u velikim količinama

Zanimljivo je i da je doktorka savetovala muškarce da ne jedu prerađeno meso jer može da utiče na kvalitet sperme, tačnije može da ga umanji.

"Prerađeno meso sadrži mnogo hemikalija u sebi i apsolutno je loše za spermu", rekla je doktorka.

Korišćenje testosterona

Da bi se sačuvala količina i kvalitet sperme, doktorka je rekla da muškarci ne treba da uzimaju testosterone.

"Testosteroni su u suštini pilule za kontrolu rađanja za muškarce, ili kontracepcijska injekcija za muškarce, a mnogi ljudi će koristiti testosterone kada vežbaju ili kada im treba više energije, a nisu ni svesni da to ubija spermu", objasnila je doktorka, i dodala:

"Neće imati spermu mesecima ili čak godinama nakon upotrebe testosterona."

(Yumama)