Probleme sa začećem mogu imati kako žene, tako i muškarci, a kako nutricionista za plodnost kaže, postoji hrana koja utiče na plodnost muškaraca i povećan broj spermatozoida.

Kada pokušavate da zatrudnite, važno je da svom organizmu osigurate zdravu ishranu kako biste bili sigurni da je telo pripremljeno za trudnoću. Ali važno je i da se muškarci zdravo hrane, pored generalno zdravog života (bez pušenja, bez pića, bez stresa, sa dovoljno sna...) kako bi bili što plodniji.

Dodavanjem neke od ovih "superhrana" u ishranu vašeg partnera, pomoći će u jačanju njegovog opšteg zdravlja, povećanju plodnosti ali i povećanju broja spermatozoida.

Ovo je lista 12 zdravih namirnica koja vam mogu pomoći ukoliko želite da ostanete trudni:

1. Orasi

Brazilski orasi i druge vrste oraha bogate su selenom, mineralom koji povećava broj spermatozoida i pomaže im da budu pokretljiviji.

"Ako odlučite da selen dobijete iz celih namirnica, što je najpogodnije za organizam, najbolji izvor su orasi, posebno brazilski orasi, mlečni proizvodi, riba, živina, meso, integralne žitarice i sočivo", objašnjava nutricionista iz klinike za plodnost, i dodaje:

"Šaku brazilskih oraha svakih nekoliko dana je najlakši način da dobijete potrebu za selenom u poređenju sa dodatkom suplemenata koji može dovesti do toksičnosti kada se pretera."

Orašasti plodovi
Shutterstock Orašasti plodovi

2. Seme suncokreta

Seme bundeve i suncokreta su dobar izvor esencijalnih masti i cinka. To je važno jer je nizak nivo cinka povezan sa smanjenim nivoom sperme.

3. Paradajz

Sadrži likopen koji ima antioksidativna svojstva. Najbolji izvor su konzervisani, flaširani i gusti sok od paradajza.

"Likopen ima snažan antioksidativni potencijal koji utiče na poboljšanje pokretljivosti spermatozoida", kaže nutricionista.

4. Ružičasti grejpfrut

Ukoliko niste ljubitelji paradajza, likopen možete iskoristiti i iz ružičastog grejpa.

5. Cela zrna

Konzumiranje stvari poput hleba od celog zrna, kinoe, smeđeg pirinča i zobi, može vam pomoći u održavanju zdravlja sperme.

Hleb od celog zrna
Shutterstock Hleb od celog zrna

6. Narandža, kivi, limun i limeta

Utvrđeno je da voće sa visokim sadržajem vitamina C, kao što su pomorandže i kivi, pomaže u stvaranju spermatoida koji pravilno funkcionišu i sprečava njihovo sakupljanje.

7. Masna riba

Dobre masti mogu poboljšati protok krvi do genitalija muškarca, to zauzvrat povećava proizvodnju sperme. Najbolja riba za dobre masti je losos, sabljarka, tunjevina i sardina.

8. Školjke

One su odličan izvor cinka. Nizak nivo cinka povezan je sa smanjenom proizvodnjom semene tečnosti, kao i nižim novoom testosterona.

Dobar izvor su ostrige, školjke i dagnje.

9. Nemasno meso i živina

Hrana bogata proteinima, kao što je nemasno meso i živina, sadrži koenzim Q10 - hranljivu materiju koja deluje kao antioksidant i agens za oslobađanje energije, i smatra se da stabilizuje integritet repa sperme.

10. Jaja

Ovo je još jedan izvor proteina, a bolja je opcija ukoliko je vaš partner vegetacijanac.

Jaja
Shutterstock Jaja

11. Puno vode

Održavajte potpunu dehidrataciju jer to pomaže u održavanju visokog nivoa energije i pomaže da tečnost, tekstura i konzistencija sperme ostane zdrava,

Pokušajte da izbegavate pića koja sadrže kofein i alkohol jer oni dehidriraju telo.

12. Lisnato povrće

Dobro je poznato da je folna kiselina neophodna za žene koje pokušavaju da zatrudne, ali ono što vas može iznenaditi je da je važna i za muškarce.

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji konzumiraju visok nivo folne kiseline, smanjuju rizik od abnormalnosti sperme za 20-30 odsto.

Ona se prirodno može naći u mahunarkama i tamnozelenom lisnatom povrću kao što je brokoli.

Kada kuvate ove namirnice, obavezno ih kuvajte na pari kako ne bi izgubile hranljivu vrednost.

(Yumama)