Ovulacija je period kada je žena najplodnija, i većina onih koji planiraju da se ostvare u ulozi majke, najbolje bi bilo da isprate ove dane i da baš tada imaju odnose sa partnerom.

Naravno, niko vam sa sigurnošću ne može tvrditi da ćete tada ostati trudni, ali kako su istraživanja pokazala, to su ženini najplodniji dani.

Postoji način kako da ih izračunate, ali ako vam se to ne pokaže kao potpuno tačno, oslušnite svoje telo, ono će vam najbolje reći.

Ovo je 7 znakova koje telo šalje kada je u danima ovulacije:

1. Lagana bol

Ova bol je nekim ženama potpuno nepoznata dok je drugima slabije ili jače izražena smetnja koja traje od nekoliko minuta, pa čak i do više sati. Od žene do žene razlikuje se i mesto gde se javlja. Ponekad je više levo, a nekad više desno u donjem delu trbuha. Žene nekad opisuju da se javlja u leđima ili čak kao sevanje u noge. Šta je tačno uzrokuje, nije do kraja razrešeno. Smatra se da je povezana sa trenutkom pucanja folikula i oslobađanja jajašca iz jajnika odnosno oslobađanja tečnosti iz folikula u trbušnu šupljinu verovatno izaziva nelagodu i bol.

Žena sa bolom u stomaku
Shutterstock Žena sa bolom u stomaku

2.Omekšan vrat maternice

Ako želite da ostanete trudni, na vratu maternice može se videti da li je vreme za odnose. No, za to treba malo vežbe jer je prstima potrebno opipati sam vrat maternice. Ako je lagano otvoren, to je zaista pouzdan znak da je ovulacija u toku.

3.Visoka bazalna temperatura

Ovo je prirodna metoda određivanja plodnih dana merenjem jutarnje temperature pre nego što se ustanete iz kreveta i pre bilo kakve aktivnosti. Za što točnije rezultate najbolje je meriti temperaturu vaginalno ili čak rektalno. Ovaj način merenja ciklusa doduše ne može unapred reći kad će se ovulacija dogoditi jer se promena temperature za 0,6 stepeni dogodi kad ovulacija prođe. Ali dobra je za praćenje ciklusa, odnosno kad se ovulacija najčešće događa, a na kraju omogućuje i da potvrdite imate li je uopšte.

4.Promene vaginalnog sekreta

Konzistencija sekreta može biti dobar pokazatelj predstojeće ovulacije. Nekoliko dana pre ovulacije sekret se pojača, ali je gušći i lepljiv. Kako se približava ovulacija iscedak postaje sve prozirniji, vodenastiji i elastičniji. Takva konzistencija sluzi pogodna je za spermatozoide da lakše doputuju do jajnih ćelija.

Toalet, žena, wc
Shutterstock 

5. Lagana sukrvica

Lagano krvarenje je sledeći znak. Ono nije jako poput menstrualnog ciklusa i retko kad dolazi sa bolovima. Do njega dolazi zbog nagle promene u hormonima dok traje ovulacija.

6.Napetost u grudima

Osetljivost bradavica i celih dojki se različito manifesuje kod različitih žena i nije uvek primetna. Žene ga najčešće opisuju kao napetost uzrokovana osećajem punih dojki.

7.Pojačan libido

Pojačan libido pratitelj je plodnih dana i mudar potez prirode da nam osigura začeće. Iskoristite prirodni polet!

(Yumama)