Neki parovi nemaju problem sa začećem dok kod drugih to nije jednostavno, i njihova borba za potomstvo je velika. Stručnjaci savetuju da ukoliko do trudnoće ne dođe nakon godinu dana seksualnih odnosa bez kontracepcije, treba potražiti uzrok neplodnosti. Ono što sami možete da preduzmete odmah jeste da poboljšate svoje zdravlje ishranom, jer baš način ishrane je kod mnogih doneo pozitivne rezultate.

Iako još ne postoje ubedljivi dokazi da hrana može da poveća šanse za začeće, svakako će vam očistiti organizam i pomoći da zdravije i bolje iznesete trudnoću kada do nje dođe.

Predstavljamo vam namirnice koje je važno jesti ukoliko planirate trudnoću:

Voće i povrće

Voće i povrće je najveći izvor ovih nutrijenata i neophodno je da bude u vašem tanjiru svakog dana. Namirnice poput spanaća, prokelja, špargle, brokolija, raznog južnog voća bogato je folatom B vitamina.

Folna kiselina takođe je značajna u plodnosti, ali i u sprečavanju urođenih anomalija kod beba.

Hrana bogata folnom kiselinom:

- Zeleno povrće kao što su brokoli i spanać
- Pasulj
- Sočivo
- Avokado
- Neke žitarice
- Integralni hleb
- Banane i citrusi, posebno pomorandža i grejpfrut
- Mleko i jogurt

Namirnice bogate folnom kiselinom
Shutterstock Namirnice bogate folnom kiselinom

Riba i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Riba i morski plodovi su najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, koje prema mišljenju naučnika mogu da imaju pozitivan uticaj na plodnost. Istraživanja sugerišu da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomgne u regulisanju ovulacije, poboljšanju kvaliteta jajnih ćelija, pa čak i odlaganju starenja jajnika.

Ribe bogate mastima poput lososa, sardine i haringe su dobri izvori omega-3. Osim u plodovima mora, ove esencijalne masti nalaze se i u goveđem mesu, ali i orasima i raznim semenkama. Biljna ulja kao što je laneno i sojino takođe možete uključiti u ishranu, kao preliv za salatu, na primer, jer i u njima ima omega-3 masti.

Ostrige povećavaju plodnost?

Ostrige su pune cinka koji igra značajnu ulogu u proizvodnju sperme i testosterona kod muškaraca, a kod žena može pomoći u pravilnom radu reproduktivnog sistema. Preporučena doza cinka u ishrani je oko 8mg dnevno.

Belančevine

Ovo se ne odnosi samo na govedinu, svinjetinu i piletinu, nego i na izvesnu dozu biljnih belančevina. Biljni proteini su zdraviji od životinjskih, kažu neka istraživanja. Preporučuje se da belančevine unesete orašastim plodovima, graškom, sojom ili pasuljem.

Orašasti plodovi
Shutterstock Orašasti plodovi

Integralne žitarice

integralne žitarice su odlična osoba za žene koje žele da zatrudne jer su bogate hranljivim materijama. Odlično je da dan započnete ovsenom kašom, zamenite beli pirinač smeđim i jedite isključivo hleb od celog zrna.

Hrana koju treba da izbegavate

Rafinisani šećeri su prva stvar koju treba da izbacite iz vašeg jelovnika. Pored toga, tu je i alkohol, kafa i trans masti.

Čaša vina ili flaša piva neće vam puno naškoditi, ali ukoliko planirate začeće najbolje je da alkohol potpuno izbacite iz upotrebe.

Kada je reč o kafi, potrebno je bar da smanjite njeno konzumiranje na 200 mg dnevno. Pored toga, pripazite i na unos čaja jer i oni sadrže veliku odzu kofeina.

Što se tiče trans masti, istraživanje stručnjaka je dokazalo da žena koja konzumira trans masti ima dvostruko veći rizik od problema sa ovulacijom, dok kod muškaraca to može biti povezano sa nižim brojem spermatozoida i kvalitetom sperme. Zbog toga je najbolje izbegavati prerađene namirnice i brzu hranu, one su pune trans masti.

(Yumama)