Rađanje blizanaca je u nekim porodicama uobičajeno, dok sa druge strane neke familije nikad nisu imali priliku da gaje blizance.Mnoge žene maštaju da postanu majke blizanaca, ali smatraju i da ne mogu to očekivati ukoliko ih do sada u familiji nisu imali. Međutim, to nije uvek pravilo. Postoje situacije kada ni jedan od partnera nije imao blizance u svojoj familiji, a oni su prirodnim putem postali roditelji dvojki.

Postoje situacije kada ženski jajnici oslobađaju dve jajne ćelije u vreme ovulacije, pa obe bivaju oplođene i postaju embrioni. Rezultat su dvojajčani blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrion podeli na dva dela u ranoj fazi razvoja.

Nasleđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene u čijim porodicama ima blizanačkih trudnoća, imaju veće šanse da rode blizance jer tu genetika igra najvažniju ulogu.

Kasnije godine za rađanje

Pored toga, majke koje u kasnijim godinama rađaju, ili koje se leče od neplodnosti, imaju veće šanse da dobiju blizance.

Trudnica koja čeka blizance
Foto: Shutterstock Trudnica koja čeka blizance

Varijanta gena

Naučnici su analizirali genome 1.980 žena koje su prirodnim putem začele dvojajčane blizance, i uporedili ih sa 12.953 majke koje su rodile jedno dete. Primetili su da postoji izvesna varijanja gena nazvanog FSHB koje se češće pojavljuju kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je sa hormonom FSH koji stimuliše folikule i pomaže da jajna ćelija sazri. U telu žena sa povećanom koncentracijom ovog hormona se tokom ciklusa oslobađa jajna ćelija nakon što je sazrela. Ako u telu ima više FSH hormona, veće su šanse da se tokom ciklusa oslobode dve jajne ćelije.

Druga varijanta je gen nazvan SMAD3. Kod ovih žena se proizvodi prosečna količina FSH hormona, ali su njihovi jajnici dosta osetljiviji na hormone, zbog čega se svakog meseca oslobađa po dve jajne ćelije.

Naučnici tvrde da su ovo samo od nekih varijanti, ali da se šansa za rađanje blizanaca povećava za 29 odsto.

Zato, ako želite da se ostvarite u ulozi majke blizanaca, ne gubite nadu iako ih nemate u familiji, ipak je sve do vašeg tela.

Braća blizanci
Foto: Shutterstock Braća blizanci

(Yumama/Fastfacts)