Postoji mnogo teorija da utičete na pol vaše bebe, ali vrlo malo je naučnih studija. Kako nema čvrstih dokaza, medicinski stručnjaci upozoravaju da ih ne shvatite previše ozbiljno. Međutim, neki ljudi kažu da su im se pokazali kao ispravni, ali nema štete ako ih isprobate.

Predstavljamo vam neke od njih, pa odlučite da li želite da ih isprobate:

1. Vreme seksa

Ženski spermatozoidi su teži i žive duže od muških, tako da ako imate seks nekoliko dana pre ovulacije, a zatim se uzdržite, ovo bi trebalo da poveća šansu za začeće devojčice.

Muški spermatozoidi su lakši i plivaju brže, pa je veća verovatnoća da će doći do jajne ćelije. Zbog toga bi seksualni odnos na dan ovulacije trebalo da poveća šanse za začeće dečaka.

Koja je stopa uspeha?

Iako neki tvrde da je ovo tačno u 75 odsto slučajeva, postoji mala količina medicinskih dokaza koja to dokazuje.

Postoji još jedna teorija zasnovana na zapažanju da su parovi koji nisu živeli zajedno pre začeća, imali više devojčica. Smatralo se da je to zbog toga što je manja verovatnoća da će imati seks u vreme ovulacije.

Ljubav, par, seks
Shutterstock 

2. Položaj tokom seksualnih odnosa

Muški spermatozoidi su ranjiviji, a vagina postaje manje kisela što je bliže grliću materice. Dakle, ako je penetracija duboka, muški spermatozodi će ući u alkalnu sredinu i veća je verovatnoća da će preživeti putovanje. Tako da dublja penetracija bi trebalo da znači da se spremate za dečaka.

Suprotno tome, plitka penetracija bi trebala da doprinese većim šansama za začeće devojčice. Sporiji ženski spermatozoidi su dovoljno izdržljivi da prežive u kiselim uslovima na ulazu u vaginu, tako da je veća mogućnost da dođu do jajne ćelije nakon što muški spermatozoidi umru.

Koja je stopa uspeha?

Nije visoka, pošto teorija ne uzima u obzir da je razlika u životnom veku između muških i ženskih spermatozoida pitanje dana, a ne minuta.

Medicinski stručnjaci kažu da sila ejakulacije i fizika seksualnog položaja ne igraju ulogu u bržem dolasku spermatozoida na odredište, to je određeno hemijom cervikalne sluzi.

Ljubav, par, seks
Shutterstock 

3. Muška seksualna apstinencija

Uzdržavanje nekoliko dana pre seksualnih odnosa navodno povećava šansu za začeće dečaka. Što je veći volumen sperme, to bi trebalo da bude prisutno više spermatozoida, tako da teoretski postoji više šanse da muški spermatozoidi prežive i oplode jajnu ćeliju pre nego što ženski spermatozoid stigne do nje.

Koja je stopa uspeha?

Nije visoka! Skeptici kažu da povećana količina sperme daje veće šanse za začeće, ali da ne utiče na pol.

4. Promene u ishrani

Minerali u vašoj ishrani mogu uticati na vaš metabolizam i životnu sredinu vaših jajnih ćelija.

- Za poboljšanje uslova za mušku spermu potrebno je više kalijuma (nalazi se u mesu, bananama, kajsijama i celeru)
- Da biste poboljšali uslove za ženske spermatozoide, potrebno vam je više hrane bogate magnezijumom (nalazi se u orašastim plodovima, soji i lisnatom zelenom povrću)

Koja je stopa uspeha?

Ne postoje naučni podaci o ljudima koji bi podržali teorije o kalijumu i magnezijumu, ali stručnjaci kažu da hrana igra određenu ulogu u odabiru pola.

Istorijski događaji su pokazali da glad može dovesti do toga da se rađa više dečaka, ali i da žene koje su teške manje od 54.5 kilograma, češće rađaju devojčice.

Ljubav, par, seks
Shutterstock 

5. Vreme orgazma

Ako dostignete orgazam pre partnera, vaša vagina postaje alkalna, što stvara bolje okruženje za muške spermatozoide. Ženski spermatozoidi bolje preživljavaju u prirodno kiselom okruženju vaše vagine, tako da bi ženski orgazam pre muškog trebalo da dovede do začeća dečaka.

Koja je stopa uspeha?

Mali. Produžena predigra ima isti efekat povećanja vaginalnog sekreta, koji bi mogao biti podjednako efikasan u smanjenju njegove kiselosti, ali niko nije predložio žensku predigru kao metod za začeće dečaka.

(Yumama)