Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GODINE ŽENE SU NAJBITNIJE: Dr Mardešić iz klinike u Češkoj otkrila sve o lečenju neplodnosti - "Ne boli, brzo je i lako"

Doktorka koja se bavi neplodnošću u jednoj od najvećih klinika dala je odgovore na ključna pitanja koja muče parove koji se bore za potomstvo.

 Trudnoća Izvor: Shutterstock

U Srbiji svaki šesti par ima problem sa sačećem, što znači da između 150.000 i 200.000 parova ne može prirodnim putem da dobije potomstvo već im je neophodna medicinska pomoć. Doktorka Nikol Mardešić, ekspertkinja za humanu reprodukciju iz Češke ističe da je starost trudnice najbitniji faktor u lečenju, i otkriva kako da put do potomstva bude lakši i bezbolniji.

"Ono što je najvažnije da kažemo, jeste da lečenje neplodnosti u 21. veku nije nešto čega treba da se stidimo i da se plašimo. Lečenje je lako, ne boli, brzo je, zato ne treba gubiti vreme i odlagati terapiju", govori doktorka Mardešić.

Možda će vas zanimati

Ona dodaje i da su godine žene koja se leči od neplodnosti najbitnije.

"Njene godine nam daju kvalitet, a to je najvažnija stvar kada je terapija u pitanju. Ako žena odlaže lečenje, to može da ima negativne posledice, zato nemojte da se plašite, nemojte da se stidite i ne odlažite terapiju. Ne gubite vreme zato što vam sutra neće biti lakše", dodala je doktorka.

Kako teku procesi vantelesne oplodnje za vreme pandemije u Češkoj?

"Naravno da je pandemija negativno promenila sva polja medicine, ne samo reproduktivnu medicinu. Na početku smo se mnogo plašili jer je virus bio nov za nas, nismo bili sigurni da li ima uticaja na ženu, muškarca ili fetus. Kako je pandemija odmicala, dobijali smo više informacija i sad samo znamo da žene ne treba da se plaše i da ne treba da odlažu terapiju", kaže doktorka, a onda je prokomentarisala i to što je u Srbiji pomerena granica za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, i što je povećan broj besplatnih postupaka za prvo dete.

"Možete da uradite ono što bi sve države i vlade trebalo da urade, a to je da osvestite žene, da ih informišete mnogo preciznije. Informisanje bi trebalo da počne već u školama, da se već devojčicama kaže da je ženina plodnost ograničena. Svaka žena treba da je svesna ako želi da ima decu, a ne uspeva, najvažnije je da ne odlaže terapiju. Informisanost je najvažnija stvar."

 Doktorka Nikol Mardešić
Doktorka Nikol Mardešić
Izvor: Printskrin RTS

Češka je druga po redu izbor kada parovi biraju u koju zemlju će otići da obave postupak vantelesne oplodnje, zatim ide Španija, a doktorka Mardešić otkriva šta je po njenom mišljenju razlog zbog kog Srbi više biraju Češku.

"Ne znam zašto je Češka toliko popularna među pacijentima. Istina je da imamo mnogo klinika koje leče neplodnost, a Česi i Srbi su slični, tako da je i naša komunikacija dobra. Takođe, ljudi iz Srbije treba da znaju da smo otvorili kliniku u Beogradu, koja je naš partner. Ukoliko pacijent treba da uradi neke preglede u Češkoj, mogu da zapolnu sa pripremama u Beogradu. Preglede, laboratorijske analize započnu u Beogradu, a onda dođu u Češku", rekla je doktorka.

(Yumama/RTS)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica