Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planiranje porodice: Kada je najbolje vreme za roditeljstvo

Šta podrazumeva planiranje porodice i kada je najbolje vreme za prvu trudnoću...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre svega, planiranje porodice predstavlja zrelost međuljudskih odnosa za slobodno i odgovorno odlučivanje svakog pojedinca i svakog bračnog partnera prilikom planiranja potomstva.

Želja da čovek reguliše brojnost svog potomstva je stara koliko i ljudski rod. Potreba čoveka da iz partnerskog ili bračnog odnosa preraste u porodicu, vezano je za tzv. dugo aktuelno "planiranje porodice".

Pogled u istoriju

Iz istorije je poznato da su još stari Grci i Rimljani planirali svoje potomstvo tako što su primenjivali prekid trudnoće i koristili razna jednostavna kontraceptivna sredstva. U srednjem veku se malo govorilo i pisalo o kontracepciji, a u narodu se o tome govorilo tajno (iskustva su se uglavnom prenosila usmenim predanjem).

U 19. veku, zbog velikih društvenih promena, pojavila se "masovna želja" da se ograniči rađanje dece. Kako u to vreme nije bilo raspoloživih zaštitnih sredstava, ženama je preostajao samo prekid trudnoće. Posledice su bile veoma teške, jer su "intervenciju" obavljale osobe bez potrebne stručne spreme. Mnoge žene su kasnije bile nesposobne da rode, a mnogo ih je i umrlo. Zbog toga su neki uticajni pojedinci počeli javno da se zauzimaju za to da se ženama "u nevolji" pomogne. Takvu vrstu pomoći su u različitim vremenima različito tumačili. Najpre samo kao borbu protiv posledica nedopuštenih prekida trudnoće, zatim kao ideju o upotrebi kontraceptivnih sredstava, a kasnije kao odgovornost prema deci, ali i kao problem odnosa među partnerima.

Povezane vesti

Sadašnjost

Kada se danas govori o planiranju porodice, misli se na svesnu i odgovornu roditeljsku brigu. To, pre svega, uključuje donošenje odluke bračnih partnera o tome koliko će imati dece i kada će se ta deca roditi. Drugim rečima, roditelji donose odluku o rođenju prvog deteta i razmaku između pojedinih porođaja, a kada ocene da imaju dovoljno dece - poslužiće se različitim sredstvima da spreče novu trudnoću. Pritom, osim svojih želja, roditelji odgovorno analiziraju i svoje mogućnosti za podizanje, negu i brigu o detetu... 

Bez obzira na dosegnut razvoj medicine, prekid trudnoće je u pojedinim sredinama i kulturama i dalje uvršten u metode regulisanja trudnoće (kao vid kontracepcije). Međutim, generalni stav stručnjaka iz oblasti medicine i psihologije je: trudnoću je bolje sprečavati nego prekidati. Nažalost, i pored značajnog tehnološkog, dijagnostičkog i farmakološkog napretka vezanog za domen medicine, i danas se susrećemo sa komplikacijama posle prekida trudnoće, bez obzira na starost žene.

Povezane vesti

Svakako, cilj svake zajednice je, ukoliko dođe do trudnoće - njena najbolja moguća nega, u cilju dobijanja zdravog deteta i srećnog, zadovoljnog roditeljstva. Planiranje porodice sa psihološkog i zdravstvenog aspekta predstavlja mnogo širi pojam od samog sprečavanja trudnoće ili prekida neželjene trudnoće. Za zdrav razvoj potomaka su najodgovorniji roditelji, jer oni moraju prilikom planiranja porodice da poštuju i medicinske savete o najboljim godinama za rađanje, o broju dece i razmacima između pojedinih porođaja - kako bi na taj način stvorili svojoj deci najbolje temelje za zdrav i srećan život.

Na sledećoj strani pročitajte kada je najbolje vreme za prvu trudnoću -->

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica