Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel mame iz Zemuna: Bolesna deca čekaju tri dana na odgovarajuću terapiju

Zabrinuta mama Svetlana podelila je sa nama iskustvo iz Doma zdravlja Zemun u kojem leči dete, sa nadam se da će neko shvatiti ozbiljnost situacije i pokušati da pomogne. Ovo je njena priča...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U jednu ruku srećni roditelji dece uzrasta do sedam godina, a u drugu nesrećni stanovnici opštine Zemun čija deca se leče na odeljenju pedijatrije u Domu zdravlja Zemun u Šilerovoj, žele objašnjenje za situaciju na pomenutom odeljenju. Naime, već skoro tri godine, našu decu leči nedovoljan broj pedijatara na ovom odeljenju, a rezultat toga su ogromne gužve i višesatno čekanje. U smeni skoro uvek radi samo jedan lekar, koji daje sve od sebe, ali niko nije svemoguć, pa ni doktori. Oni u proseku prime i do 60 pacijenata, što dovodi u pitanje i kvalitet njihovog rada. Nije mi namera da osuđujem doktore, jer oni zaista obavljaju svoj posao najbolje što mogu (u nemogućim uslovima), već želim da skrenem pažnju na velike probleme sa kojima se mi roditelji suočavamo.

Povezane vesti

Odlazak sa bolesnim detetom u naš dom zdravlja izgleda ovako:

I dan

1. Ne znate koju smenu radi vaš pedijatar jer se to može menjati svakodnevno, u zavisnosti od trenutne situacije, tako da ne znate ko će vas primiti.

2. Ako dođete u pravu smenu, sledi čekanje od dva do četiri sata, sva deca su uglavnom jednako bolesna, pod temperaturom, tako da smo svi u istoj situaciji.

3. Kada već izgubite svaku nadu da će vas prozvati, desi se i to čudo, ulazite u ordinaciju, pregledaju dete i zaključuju da je potrebna analiza krvi, koja se sada zakazuje kompjuterski, a kako ste već čekali četiri sata, u laboratoriju će vas primiti tek sutradan, jer ste zakasnili (nema veze što ste došli na početku radnog vremena, jer sada je već 12 sati, a krv se daje do 9).

4. Vraćate se kući sa savetom da obarate temperaturu i pratite dete.

Povezane vesti

II dan

1. Novi dan, odlazak u laboratoriju, opet čekanje, uzima se krv, mokraća, ali rezultati su tek posle 14 časova, a vaš lekar radi do 13:30. Rezultat je siguran u kompjuteru lekara, a saznaćemo ga tek sutradan. Opet odlazak kući sa istim savetom.

Povezane vesti

III dan

1. Sviće još jedan novi dan posle ko zna koje neprospavane noći i eto nas ponovo u čekaonici. Posle višesatnog čekanja stižemo do lekara koji zaključuje da je neophodna terapija i konačno, posle tri dana, započinje lečenje deteta.

Prolazi nekoliko dana, detetu je bolje, treba otići na kontrolu i po potvrdu za vrtić, a to znači šta? Višesatno čekanje sa bolesnom decom i velika verovatnoća ponovne infekcije, zaraze... I eto nas nesrećnika opet na početku.

Ovakve posete lekaru su zaista postale nepodnošljive i za svaku su osudu oni koji su direktno ili indirektno odgovorni za situaciju na odeljenju pedijatrije. Obraćala sam se i Ministarsvu zdravlja, ali me čak nisu udostojili ni odgovora, a kamoli da su nešto promenili. Ovde direktno i najviše ispaštaju deca, a želim da znam zašto.

Nadam se da će neko shvatiti ozbiljnost situacije i pokušati da pomogne, jer je pitanje dana kada će nas ova situacija, nažalost, skupo koštati.

Mama Svetlana

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica