Želela bih da podielim svoje iskustvo sa trudnoćom. Imala sam određenih komplikacija tokom iste što je, kasnije, rezultiralo prevremenim porođajem, pa sam u 33+2 nedelji rodila prekrasnu, hrabru, malenu mrvicu, od svega 1 500 g.

Komplikacije koje su se desile oko 24. nedelje doktorima nisu davale nikakvu nadu da će se trudnoća održati, samo je jedan od njih hteo da sačekamo, verovao je i bio uz mene do kraja. Koliko je on želeo da se sačeka, ja sam želela još više, jer prosto nisam mogla da se pomirim sa tim da bi moglo doći neželjenih okolnosti.

Svesna koliki rizik sam prihvatila i šta nosi prevremeni porođaj, uhvatila sam se ukoštac sa svim svojim strahovima, sa jakom željom i ljubavlju došla do cilja.

S obzirom na to da mi je to bila prva trudnoća, prvo dete, nisam verovala u sebe ni da ću moći da se nosim sa tim izazovom, pogotovo kad sam je videla u inkubatoru. Bila je jako mala, što me je dodatno uplašilo i stvorilo osećaj sumnje u nju i u sebe. Ona mi je svojom snagom pomogla da se izborima sa sobom, slušala sam nju i svoje srce, koje me uvek kroz život vodilo i shvatila da je, zapravo, to najbitnije za tu najvažniju ulogu jedne žene. Slušati svoje srce.

Dobila sam curicu koja je dokaz da čuda postoje koja, iako prevremeno došla na svet, ide u korak sa svojim vršnjacima. Nikad ne treba sumnjati u sebe niti u onaj najdivniji deo svog bića koje je raslo ispod našeg srca.

Svima ženama koje se trenutno bore sa komplikacijama, koje imaju rizične trudnoće, želim da poručim da se ne boje, biće uvek bolje nego što možemo i zamisliti.

A mame koje su dobile ove malene borce, one najbolje znaju koliko su oni jaki i da ništa na ovom svetu nije lepše od njihovog hrabrog osmeha.

mama Edina 

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.