Trudnice, naročito na kraju trudnoće, često razmišljaju o tome šta ih čeka na porođaju, ali i posle njega. Jedno pitanje uvek sledi - šta je bolje, prirodni porođaj ili carski rez. Mame imaju različita iskustva, a o ovome bi uvek trebalo da razgovaramo sa lekarom, koji će nam dati najbolji savet. Jedna mama Milica rešila je da sa nama podeli svoj dve priče sa porođaja, a imala je oba - i prirodni i carskim rezom. 

"Prvi porođaj je bio prirodno, bol za nepoželeti. Sve se brzo završilo, ali je došlo do povrede, pa mi je bio duži oporavak. Zbog malo dužeg oporavka bila sam 9 dana u bolnici.

Drugi porođaj je bio carskim rezom zbog toga što je beba bila krupna, a i zbog te prve povrede. Operacija je brzo prošla, beba je bila dobro, a ja na intenzivnoj nezi nepomična.

Rana je tek posle nekoliko sati počela da boli i taj bol je bio neopisiv. Ne mogu da se pomeram, a o ustajanju ni da pomislim.

Oporavak je trajao 2 meseca. Kad odem da se okupam, ranu gledam da ne pokvasim. Sve mi je bilo utrnuto, donji deo stomaka nisam osećala. Bilo je to jako bolno iskustvo.

Naravno, na carski rez idite samo ako doktor to preporuči. Svim buducim majkama neka je srećno i da znaju da ne postoji bezbolan porođaj ni bezbolan oporavak."

mama Milica

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.