Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10. 2018. - Da li ću primati 100 odsto zarade ako do otvaranja trudničkog bolovanja nisam imala 18 meseci staža?

Zanima me ako sam zaposlena u privatnoj firmi od 9. novemra 2016. ugovorom na određeno vreme koji se produžava na svaka tri meseca, a na trudničkom sam bolovanju radi održavanja trudnoće od 5. aprila 2018, da li će mi biti obračunato ...

ODGOVOR 

Poštovana Stanislava, 

Obračun osnovice naknade zarade, odnosno naknade plate, vrši organ uprave na osnovu podataka o visini osnovice na koju su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, odnosno plate, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, a koji su evidentirani u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava.

Izuzetno, utvrđeni iznos ne može biti manji od minimalne zarade, u periodu od otpočinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta (porodiljsko odsustvo), ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

Za tačan iznos naknade obratite se finansijskoj službi. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica