Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

09. 2018. - Promena poslodavca za vreme produženog porodiljskog odsustva sa rada radi posebne nege deteta

Molim Vas da mi Vi objasnite (i razjasnite) šta se dogadja u slučaju kada se SUDSKOM ODLUKOM zaposlena mama (konkretno ja) vraća na posao (na neodređeno vreme, u stalni radni odnos) kod poslodavca sa kojim je bila u sporu (i nakon ...

NIKO, čak ni Vaše kolege pravnici, advokati i zaposleni u Opštini NE ZNAJU šta se događa sa tim bolovanjem.

Inače, prijavili su me u PIO (po odluci Apelacionog suda iz pravosnažne presude) bez da sam potpisala Ugovor o radu čime bi ta prijava bila validna. Kažu da mi se ukida bolovanje radi posebne nege deteta u koliko bih promenila poslodavca.

Nadam se da ćete uspeti da rastumačite šta je problem pošto očigledno ima sličnih primera u pitanjima na portalu Yumama vezano za promenu poslodavca i produženog porodiljskog odsustva radi nege deteta.

Hvala unapred.

ODGOVOR 

Poštovana Jasna, 

U Vašem slučaju najbolje je da se obratite sa potpunom dokumentacijom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Beogradu – odsek za ostvarivanje prava. Jer se Vaše pitanje tiče odsustva sa rada radi posebne nege deteta, a ne radi nege deteta. 

Važno je da znate da shodno Zakonu o radu porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Što se tiče odsustva sa rada radi posebne nege deteta - Jedan od roditelja deteta kome je neophodna posebna nega zbog teškog stepena psihofizičke ometenosti, osim za slučajeve predviđene propisima o zdravstvenom osiguranju, ima pravo da, po isteku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, odsustvuje sa rada ili da radi sa polovinom punog radnog vremena, najduže do navršenih pet godina života deteta. Ovo pravo se ostvaruje se na osnovu mišljenja nadležnog organa za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta, u skladu sa zakonom.

Zakonski ne postoje smetnje da zapromenu poslodavca za vreme trajanja porodiljsko odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta  jer tu je situacija takva da nakon prijave kod novog poslodavca i potrebne dokumentacije uprave izrađuje dva rešenja istovremeno. Jednim gde prestaje odsustvo kod starog (predjašnjeg poslodavca) i drugo (novo rešenje) gde otpočinje kod novog. 

Pretpostavljam da je situacija slična, ako ne identična i u slučaju odsustva sa rada radi posebne nege detata, ali se za svaki slučaj obratite navedenom sekretarijatu ili Ministarstvu nadležnom za socijalna pitanja od koga Vaš poslodavac može zahtevati zvanično mišljenje. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica