Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

09. 2018 - Prava trudnica: Prijavljena sam nakon 14 meseci rada, da li sada imam pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo

Radim u jednoj turističkoj agenciji od 10. maja 2017, međutim nisam bila prijavljena sve do sada. Od 14. marta 2018. sam prijavljena na biro, te mi je šefica rekla da će ubrzo da me prijavi. Trudna sam od 20. marta 2018, a termin ...

Uplašila se inspekcije i prijavila me je, eto od današnjeg dana pa sve do 31.12.2019. , kako piše na ugovoru o radu. 

Na ugovoru je takođe naznačena bruto zarada u iznosu od 32.620 dinara dok neto zarada iznosi 23.920.

Do sada, moja mesečna plata je bila 25.000 dinara, dobijala sam je na ruke od strane šefice, svakog prvog u mesecu, u proteklih 14 meseci.

Sad mene interesuje, da li imam pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo, i kolika će da mi bude naknada za to isto odsustvo? 

Hvala mnogo unapred!

Vanja

ODGOVOR 

Poštovana Vanja, 

Pošto ste Vi sa Vašim poslodavcem sada sklopili ugovor o radu imate sva prava iz radnog odnosa, odnosno shodno Vašem pitanju imate pravo i na trudničko i na porodiljso i odsustvo sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta. 

Što se tiče iznosa naknade zarade iznos zavisi od obračuna od odsustva na kome se nalazite. 

Takođe vrlo je važno da Vam naglasim da  odsustvo sa rada radi održavnja trudnoće (trudničko) se otvara isključivo ukoliko Vaš ordinirajući ginekolog kaže da je potrebno, a nakon toga tj.nakon isteka prvih 30 dana, produžava ga nadležna lekarska komisija u zavisnosti od opravdanosti i ishodno Vašem stanju. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica