Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2018. - Zaposlena trudnica: Da li mogu da izađem van zemlje za vreme trudničkog bolovanja i da li imam prava na roditeljski dodatak ukoliko se porodim u inostranstvu?

Ne mogu nigde da dobijem detaljniju informaciju u vezi sa svojim pravima trudnice, pa vas molim za pomoć. Ostala sam u drugom stanju i otvorila trudničko bolovanje. Moja trudnoća nije rizična, ali pošto radim u vrtiću, neizbežno ...

(1) Da li smem da napuštam zemlju i putujem u inostranstvo za vreme trudničkog bolovanja? Naravno, pod uslovom da se redovno javljam na komisiju u Srbiji.

(2) Da li je problem za moj status bolovanja, ukoliko se o svom trošku porodim u inostranstvu?  Naravno, pod uslovom da u zakonskom roku prijavim dete nadležnoj instituciji u Srbiji kao državljanina Srbije (roditelji državljani Srbije sa prebivalištem u Srbiji)?

(3) Da li se gubi pravo na najnoviji dečji (roditeljski) dodatak za treće dete, ukoliko je dete rođeno u inostranstvu, ali prijavljeno u Srbiji i roditelji imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji?

Unapred hvala,

Nataša

ODGOVOR 

Poštovana Nataša, 

Po pravilu ne biste trebali da napuštate zemlju jer Vaš poslodavac može da posumnja da zloupotrebljavate bolovanje. Najbolje u Vašem slučaju jeste da se obratite fondu ili nadležnoj lekarsoj komisiji sa potrebnom dokumentacijom. 

Porođaj, pa i onaj u terminu, smatra se hitnim slučajem i on se obavlja o trošku zdravstvenog osiguranja bez obzira na to da li je obavljen u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale.

Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja (po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovaje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana. Porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja do navršena bebina tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Ne postoji nikakva procedura za otvaranje bolovanje radi nege deteta, već se ono samo nadovezuje na porodiljsko. Dakle ne treba da ga posebno otvarate.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica