Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Promena poslodavca za vreme porodiljskog - da li postoji prekid u isplatama naknada?

Zaposlena sam u firmi već pet godina i na porodiljskom sam od septembra 2017. godine. Firma je u blokadi a kako saznajem uskoro ide u stečaj, mi smo naknadu u ovoj godini primili za januar, ja sada želim da sporazumom prekinem radni ...

ODGOVOR 

Poštovana  Marija, 

porodiljsko odsustvo nije zakonska prepreka da promenite poslodavca u bilo kom trenutku.

Obzirom da je uslov za primanje 100 odsto naknade zarade radni odnos u neprekidnom trajanju od bar šest meseci, bez obzira da li je ostvaren kod jednog ili više poslodavaca. 

Naravno, pretpostavka je da ćete promenu poslodavca izvesti tako da pri promeni neće doći do prekida radnog odnosa, tj. da ćete odmah nakon prestanka jednog radnog odnosa preći u radni odnos kod drugog poslodavca. Pravno je dakle situacija identična, bez obzira na to kod kojeg poslodavca koristite svoja prava.

Ne postoje nikakve zakonske prepreke da učinite promenu niti ćete trpeti bilo kakve posledice kada je reč o mogućnostima korišćenja porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

Prema našem mišljenju, ukoliko je u toku trajanja porodiljskog odsustva zaposlena promenila poslodavca, kod novog poslodavca će ostvariti pravo na naknadu zarade zbog porodiljskog odsustva za preostali period korišćenja odsustva. Visina naknade zarade kod novog poslodavca utvrdiće se u istom iznosu koji je utvrđen na početku korišćenja prava.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica