Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Zaposlena trudnica: Da li imam prava na trudničko bolovanje ukoliko sam prijavljena na 15 odsto radnog vremena?

Prijavljena sam na određeno do juna ove godine na 15 posto radnog vremena. Planiram da idem na trudničko bolovanje prvog avgusta. Interesuje me da li imam prava na neku mesečnu nadoknadu dok sam na trudničkom i porodiljskom zbog ...

Unapred zahvalna, 

Dejana 

ODGOVOR 

Poštovana Dejana, 

Trudničko bolovanje možete da otvorite odmah na početku trudnoće, ako ginekolog ustanovi da Vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori Vaš ginekolog. Za sve preko toga, mora Vas uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje.

Vi svoje trudničko bolovanje otvarate u trajanju od 30 dana, a naknadu zarade za taj period Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”

Nakon isteka perioda od 30 dana Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3: "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplate naknade zarade pada na RFZO.

Da bi trudnica ostvarila pravo na naknadu zarade od Fonda mora da radi 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u prethodnih 18 meseci kod istog ili drugog poslodavca pre otvaranja bolovanja i da su joj u ovom periodu izmireni doprinosi po osnovu rada.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica