Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Da li mogu da prekinem porodiljsko i posle iskoristim preostali period odsustva?

Da li postoji mogućnost prekida porodiljskog odsustva na par dana ili nedelja i nakon toga produžetak istog do kraja isteka zakonskog mogućeg odsustva, i ukoliko postoji takva mogućnost, koje su 'posledice'? Hvala puno unapred na ...

Srdačan pozdrav,

Dragana 

ODGOVOR 

Poštovana Dragana, 

Instrukcijom Ministarstva rada i socijalne politike, br. 011-00-413/2011-13 od 23.05.2011. godine date su instrukcije za sprovođenje Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Prema odredbama ove instrukcije:

"Ukoliko u toku korišćenja prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta zaposlena prestane sa korišćenjem prava i počne da radi, može posle izvesnog vremena iskoristiti preostali period odsustva a njena naknada zarade ostaje utvrđena u istom iznosu kao na početku korišćenja prava.

Ukoliko se žena zaposli po rođenju deteta, može ostvariti pravo na naknadu zarade za preostali period korišćenja odsustva čija se dužina trajanja i visina naknade zarade računaju u odnosu na dan rođenja deteta.

Ukoliko zaposlena žena nije koristila pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva može ostvariti pravo za preostali period odsustva sa rada radi nege deteta čija se dužina trajanja i visina naknade zarade računaju u odnosu na dan rođenja deteta."

Prema našem mišljenju ukoliko je u toku trajanja porodiljskog odsustva zaposlena promenila poslodavca, kod novog poslodavca će ostvariti pravo na naknadu zarade zbog porodiljskog odsustva za preostali period korišćenja odsustva. Visina naknade zarade kod novog poslodavca utvrdiće se u istom iznosu koji je utvrđen na početku korišćenja prava.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica