Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Da li detetu možemo dati samo jedno prezime od oca (on ima dva)?

Trudna sam, a otac bebe i ja nismo još uvek venčani, planiramo posle rođenja deteta, - da li će biti problem da detetu damo samo jedno prezime od oca jer, igrom slučaja, on ima dva prezimena (i od majke i od oca)? Hvala

Ana 

ODGOVOR 

Poštovana Ana, 

poštovana što se tiče prijave rođenja detet i određivanje ličnog imena u slučaju da je dete rođeno van braka postoje dve situacije koje će vam biti dole navedene. 

Prilikom prijavljivanja bebe, uz prisustvo i saglasnost oba roditelja (nije neophodno donositi novorođenče radi prijave), određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta.

Potrebna dokumentacija za decu rođenu van braka:

bez priznatog očinstva:

– važeća lična karta majke

– dovoljno je samo prisustvo majke

– očinstvo se može priznati i naknadno, posle završene prijave rođenja deteta

sa priznatim očinstvom:

– važeća lična karta majke

– važeća lična karta oca

Važno je istaći uz dat primer Beograda: 

Rok za prijavu rođenja i određivanje ličnog imena deteta je 30 dana od dana rođenja. Po završenoj prijavi, matičar prosleđuje nepotpuni izvod iz matične knjige rođenih, Policijskoj upravi za grad Beograd, ul.Ljermontova 12a, radi određivanja jedinstvenog matičnog broja za dete. U roku od 7 do 10 dana potpun izvod, sa određenim matičnim brojem, vraća se u matičnu službu, nakon čega ga roditelji mogu preuzeti u bilo kojoj matičnoj službi na teritoriji grada Beograda.

U slučaju da roditelji ne prijave dete u zakonskom roku, za određivanje ličnog imena deteta nadležan je Centar za socijalni rad po prebivalištu roditelja. Roditelji se obraćaju matičaru opštine na kojoj je dete rođeno, koji će uputiti dopis nadležnom Centru za socijalni rad, za određivanje ličnog imena deteta.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica