Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Pravne nedoumice budućeg tate: Novčana primanja nezaposlenih trudnica

Devojka mi je u blaženom stanju i veoma smo mladi (ona ima 23 godine, a ja sam dve godine stariji), a ni jedno od nas nikad nije bilo zaposleno i nema nikakva novčana primanja (oboje smo još studenti, doduše završnih godina), stoga ...

1. Da li postoji odredjeni novacani podsticaj i u kojoj visini za mlade parove koji nisu zaposleni i nemaju primanja (pri tome nismo ni na birou za rad prijavljeni, a ja trenutno neplacam socijalno osiguranje, jer zivim sam i nemam nikakva novcana primanja)?

2. Roditelji od devojke poseduju D.O.O. firmu vec duzi niz godina, pa me u vezi sa tim zanima sledeće:

-U slucaju da zele da zaposle svoje cerku, da li oni mogu da je zaposle u svom D.O.O. i koja vrsta provere postoji i od strane kog organa/uprave?

Vasi saveti i sugestije su dobrodosli!

-Koliko vremenski dugo treba da bude zaposlena da bi ostvarila prava na novcana primanja od D.O.O ili kasnije drzave?

U kojoj novacanoj visini maksimalno, koliko meseci treba da bude u radnom odnosu i procentulan iznos primanja u odnosu na platu i u kom vremenskom intervalu?

-Kako se tacno zovu i kada nastupaju podele na trudnicko bolovanje, porodiljsko bolovanje ili jos neko? Ko tada ima finansijske obaveze i obaveze osiguranja prema trudnici/porodilji, D.O.O. ili fond/drzavni neki zavod?

-Da li treba da ima ugovor o privremenom radu ili o stalnom zaposlenju?

3. Moja devojka je dobila praksu od 1. jula u svojoj struci (pre nego sto smo saznali da je trudna), ali ju je za praksu i obavljanje iste firma unajmila preko omladinske zadruge.

- Da li moze da bude zaposlena/angazovana na dva radna mesta u isto vreme tj. na obavljanju placene prakse i u firmi roditelja D.O.O.?

- Da li novcani iznos preko omladinske zadruge (u viudu placene prakse) ulazi u konacni zbir sa iznosom koji bi eventualno primala kod roditelja u firmi, a direktno uticao za odredjivanje procentualne visine tokom trudnickog/porodiljskog bolovanja?

*Ako je ovaj scenario moguc u praksi, ko onda snosi troskove osiguranja i trudnickog/porodiljskog bolovanja?

-Ako postoji samo ugovor sa omladinskom zadrugom za odredjeni posao(placenu praksu) na sest meseci ili godinu dana sa novcanom nadoknadom, da li ima pravo tada na osiguranje, staz, trudnicko i porodiljsko bolovanje i kako se obracunava onda iznos koji bi tokom istog dobijala?

4. Da li mozda imate informaciju, kada bi na snagu trebao da stupi zakon o podsticaju nataliteta za prvo, drugo, trece i cetvrto dete i na koji vremenski period i od kad se dobijaju novcana sredstva?

Unapred se izvinjavam na ovoliko opsirnom tekstu i pitanjima, jer sam buduci mladi zabrinuti tata, koji zeli svojoj buducoj porodici da pomogne kvalitetnim informacijama i necijim dosadasnjim iskustvom.

Veoma sam Vam zahvalan sto postojite i sto Vam se mogu ovim putem obratiti!

ODGOVOR 

Poštovani, 

imajući u vidu da ste Vi postavili izuzetno veliki broj pitanja i pod pitanja u odnosu na ista  krenućemo nekim redosledom . Mada  situaciju koju  Vi pokušavate unapred da rešite nije moguće predvideti putem on line savetovanja. 

1.Određeni novčani podsticaji zavisi od odluke nadležnog organa u zavisnosti od mesta prebivališta.  Takođe ukoliko ispunjavate uslove možete  ostvariti pravo na novčanu socijalnu pomoć.  Više na : https://bojanabogojevic.wordpress.com/2016/05/25/pravo-na-novcanu-socijalnu-pomoc/

Vi imate pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice ukoliko ste student koji je stariji od 26 godina. 

2.Ne postoji nikakva zabrana da roditelji svoju ćerku zaposle u svojoj uredno registrovanoj kompaniji. 

3.Novčana primanja prima odmah čim zasnuje radni odnos ima pravo na zaradu. 

4.Ukoliko mislite na novčanu naknadu radi trudničkog odsustva mora da bude radno angažovana minimum 3 meseca da bi ostvarila pravo na naknadu od strane Fonda. Prvi mesec dana tj.30 može odmah po zasnivannju radnog odnosa. 

5.Iznos porodiljske naknade varira u procentima zbog dužine staža osiguranja: 

Pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno. Porodilji koja je bila u radnom odnosu, od tri do šest meseci pripada 60 odsto, a porodilji u random odnosu do tri meseca pripada 30 odsto od iznosa naknade zarade.

Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata, samo ukoliko u smislu prethodnog teksta porodilji pripada pun iznos naknade.

6. Trudničko odsustvo ne nastupa to je samo mogućnost čije ostvarivanje zavisi od zdravstvenog stanja trudnice. 

7. Porodiljsko bolovanje se na osnovu nalaza nadležnog ginekologa može otvoriti najranije 45 dana, a najkasnije 28. dana pre termina za porodjaj. Od trenutka otvaranja bolovanja, budućim porodiljama u tom trenutku sleduje, narednih 365 dana korišćenja prava na porodiljsko bolovanje i bolovanje radi nege deteta koje uglavnom povezano koristi majka deteta.  

8. Zavisno od vrste odsustva sa rad gore sam Vam objasnila da je razlika između trudničkog i  porodiljskog odsustva . Što se tiče porodiljskog  novčanu naknadu obezbeđuje država odnosno Fond. 

9. Potrebno je da zasnuje radni odnos što znači da ima ugovor o radu bez obzira da li je ugovor na određeno ili ne određeno vreme. 

10. Ukoliko je u radnom odnosu  po ZOR mogu će ugovor o dodatnom radu uz saglasnost do 30%. Mada kako mislie da to izdrži žena koja se nalazi u drugom stanju? 

11. Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti u čl. 64 određeno da je Obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti deo sistema obaveznog socijalnog osiguranja građana kojim se obezbeđuju prava za slučaj nezaposlenosti na načelima obaveznosti, uzajamnosti i solidarnosti.

Pošto ona radi  preko zadruge, ona je u obavezi da   prijavljuje na osiguranje i plaća doprinose. Međutim, učenici i studenti mlađi od 26 godina ( ne smatraju se nezaposlenima) koji rade preko zadruge, zdravstveno su osigurani samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, nemaju penzijsko osiguranje, a invalidsko im važi samo za slučaj invalidnosti i telesnih oštećenja prouzrokovanih povredom na radu i profesionalnom bolešću.

Zadruga je u obavezi da kao isplatilac zarade, Obračuna i obustavi sve poreze i    doprinose na zaradu, i da ih uplati na odgovarajuće poreske račune, a neto zaradu isplati zadrugaru. Naknada za rad zadrugara se iskazuje u bruto iznosu.

Na osnovu Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava nezaposlenih lica, izdvaja se i zbirni doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti od 1,5 odsto, od čega 0,75 odsto na teret poslodavca, a 0,75 odsto na teret zadrugara.

Zadruga vodi pojedinačnu evidenciju svih ugovora i primanja po osnovu rada za svakog zadrugara pojedinacno i Podnosi godišnju prijavu ostvarenih prihoda Članova Zadruge ("PPP" poreska prijava isplacenih prihoda ) i druge evidencije u skladu sa zkonom. Zadruga izdaje i druge potvrde i izveštaje o ostvarenim prihodima i radnom stažu, na zahtev zadrugara i upisuje radni staž u Radnu knjižicu zadrugara.

Sve napred izloženo ukazuje da Vaša supruga nakon prestanka radnog odnosa imate pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ukoliko ste ispunili zakonom predviđene uslove za ostvarivanje prava na istu, odnosno ukoliko ste bili  obavezno osigurani za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. Neprekidnim osiguranjem smatra se i prekid osiguranja kraći od 30 dana.

Shodno zakonskoj regulativi predviđeno je da se isplata novčane naknade nastavlja za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta.

Novčana naknada se može, na zahtev nezaposlenog, isplatiti u jednokratnom iznosu radi samozapošljavanja.

12. ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Od 1. jula 2018. godine roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara, a zahtev se podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica